Tadićev plan "kontrola štete" 1Dragan Đilas Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Plan da blok opozicije u bojkotu na jednoj listi izađe na izbore, osvoji mandate i ponovo bojkotuje Skupštinu Srbije, koji je predložio predsednik SDS Boris Tadić koristan je kao „kontrola štete“ i taktički potez u nedostatku ozbiljnog plana opozicije.

To smatra Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, koji je uz Nebojšu Zelenovića, gradonačelnika Šapca, početkom marta i pre izbijanja epidemije, odlučio da ipak izađe na izbore i ne povede se za odlukom ostalih opozicionih stranaka koje su čvrsto pri bojkotu.

Tadić je krajem prošle nedelje na sastanku opozicionog bojkot bloka predložio da izlazak na izbore odnosno glasanje za prazna mesta u Skupštini a ne za političare i partije.

Taj predlog mnogima se učinio kao prava izlazna strategija u ponovnom ujedinjavanju opozicije posle odluke Pokreta slobodnih građana da odustane od bojkota, čime je za deo javnosti urušena ideja bojkota i opoziciono jedinstvo. Tadićev predlog ipak nije prihvaćen.

– Sličan metod bojkota korišćen je ako se dobro sećam u Severnoj Makedoniji gde je opozicija učestvovala na izborima a kasnije nije učestvovala u radu parlamenta. Za razliku od te situacije opozicija u Srbiji se uopšte nije spremala za izbore, pa što se rezultata takve izborne liste tiče, ne treba imati prevelika očekivanja. Možda je to korisno u smislu „kontrole štete“, finansijskog preživljavanja ili bar nastavka finansijske agonije opozicionih stranaka, ali svakako nije baš „na liniji“ jasnog bojkota koji je zagovaran jako dugo, a to kažem pre svega zbog onog dela opozicionih birača koji su tu ideju prihvatili u potpunosti i kod kojih bi ovakva promena odluke mogla da izgleda nedosledno i da ih svakako ostavi kod kuće – kaže Paunović za Danas.

Prema njegovim rečima, to su u stvari sve taktički potezi koji se preduzimaju u magnovenju jer vreme ističe.

– Možda opozicione stranke imaju nekakav veliki i ozbiljan plan o tome šta raditi posle ovakvih izbora, koji će se tek videti, koji će nas vratiti u stabilne demokratske vode kao društvo. Ali za sada bojim se da u stvari nikakvog plana nema osim čekanja da se „iskrcaju saveznici“, pa ćemo onda i mi da se borimo za slobodu. Dotle, ko živ ko mrtav, svako nek se snalazi kako zna – zaključuje on.

– Izlaskom PSG na izbore postaje bespredmetna bilo kakva priča o jedinstvenoj listi. Plus je problem kako bez medija objasniti bilo koju odluku koja nije crno-bela, kaže za Danas predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas odgovarajući na naše pitanje šta je tačno loše i pogrešno u predlogu Tadića da opozicija u bojkotu formira jedinstvenu „Listu za bojkot“, uđe u Skupštinu i nastavi da je bojkotuje.

Đilas nije želeo da komentariše tvrdnje dela javnosti da on ali i ostale stranke koje ostaju u bojkotu odbijanjem Tadićevog predloga ne prepoznaju novi politički trenutak nastao odlukom PSG, moguće i Inicijative Ne davimo Beograd, da izađu na izbore, čime je jedinstvo opozicije simbolički rastureno. On smatra da te tvrdnje ne odgovaraju istini.

Na pitanje do kada će trajati bojkot s obzirom na to da vlast neće ispuniti zahtev opozicije da se izbori odlože za kraj godine a ni evropske zahteve za slobodnim i fer izborima, Đilas odgovara: „Naši zahtevi će biti ispunjeni.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari