Tamara Vučić u "misiji šarma" u Pekingu 1Foto: Fonet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspostavio je izuzetno dobre odnose sa kineskim predsednikom Si Đipingom, pa ne čudi što se Vučićeva supruga Tamara susrela u Pekingu sa „prvom damom“ Kine Peng Lijuan.

To kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući vest o tom sastanku koju je prenela kineska agencija Sinhua. Naši sagovornici objašnjavaju da je „prvoj dami“ Srbije ukazana „velika čast“, budući da je Kina veoma uticajna država.

„Sastanci supruga svetskih lidera su protokolarni, ali imaju uvek i politički značaj za države iz kojih prve dame dolaze, a susret sa suprugom kineskog predsednika u rangu je sa sastancima sa prvim damama Sjedinjenih Država i Rusije“, navode diplomate. Naši sagovornici podsećaju da se takvi susreti neformalno nazivaju misije šarma i da je Tamara Vučić u Pekingu boravila na poziv Peng Lijuan, odnosno da glavni grad Kine nije posetila radi učešća na nekom skupu već kao gošća supruge Si Đipinga.

Kako je saopštila Sinhua, supruga kineskog predsednika, inače specijalna izaslanica Uneska za unapređenje obrazovanja žena i devojčica, podržala je humanitarni rad supruge srpskog predsednika i naglasila spremnost da prenese kineska iskustva u zajedničkom nastojanju da promoviše unapređenje obrazovanja žena i dece, dok je prva dama Srbije, između ostalog, poručila da Srbija ostaje čvrsto posvećena odnosima sa Kinom i da visoko ceni iskreno prijateljstvo dveju zemalja. Dve sagovornice su se dogovorile da, posle otvaranja kulturnog centra Narodne Republike Kine u Beogradu, dve zemlje organizuju Dane kineske kulture na teritoriji Srbije, od Subotice i Novog Sada, do Niša, Leskovca i Vranja.

Tamara Vučić je, podsetimo, prvi put supruga pratila na javnom događaju u junu prošle godine, na proslavi njegove predsedničke inauguracije, u Palati Srbija i zajedno sa njim satima je pozdravljala zvanice, uključujući hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja joj je poklonila privezak sa likom Bogorodice i Isusa.

U oktobru 2016, dok je Aleksandar Vučić bio premijer, pojedini mediji su objavili da je njegova supruga u NJujorku prisustvovala prijemu koji je organizovala tadašnja prva dama Amerike Mišel Obama, kao i da je ta „poseta iskorišćena i za veće angažovanje naše zemlje kada je u pitanju borba protiv autizma“.

Medijska pojavljivanja prve dame Srbije u proteklih godinu i po dana bila su uglavnom u kontekstu njenog humanitarnog rada i mediji su preneli da je ona u izuzetno dobrim odnosima sa porodicom Karađorđević, princom Aleksandrom i njegovom suprugom Katarinom, koji se takođe bave dobročinstvima. U decembru 2017. učestvovala je u Unicef kampanji „Svaki trenutak je važan“, i u izjavi za TV Prvu otkrila kako izgleda njen život posle rođenja sina Vukana, dok je 6. januara 2018, na Badnji dan, obišla Prihvatilište za decu „Vasa Stajić“ na Voždovcu i podelila božićne paketiće deci. Izjavila je da je „želela da obraduje decu i da je reč o skromnim poklonima, ali da su oni darovani od srca“.

Tamara Vučić je u martu podelila paketiće i deci u Opštini Kuršumlija, uz poruku da su „deca naš blagoslov, želim nam svima mnogo bezbrižnih i radosnih trenutaka i da se sledeći put okupimo u još većem broju“, dok se u maju pojavila na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova, u kojem je nekada radila, na obeležavanju Dana srpske diplomatije.

Primetno je da se Vučićeva supruga u javnosti mnogo „doziranije“ pojavljuje od supruge prethodnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Dragice, koja je pratila Nikolića na brojnim događajima u državi i inostranstvu, poput otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. Dragica Nikolić je nedugo nakon što je njen suprug postao predsednik države osnovala „Fondaciju Dragica Nikolić“, čiji je osnovni cilj, kako se navodilo, „povećanje nataliteta Srbije“.

Postojale su tvrdnje da je ta fondacija „nameštala“ poslove svojim finansijerima, dok je Tomislav Nikolić tvrdio da je organizacija „čista kao sunce“. Dragica Nikolić je u vreme mandata svog supruga pokrenula i internet portal www.supruga.predsednik.rs, koji više ne postoji, a u martu ove godine postala je počasna članica Udruženja likovnih umetnika Srbije i njen rad bio je izložen na Prvom Bijenalu savremene crkvene umetnosti u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, što je izazvalo brojne komentare na društvenim mrežama.

Humanitarnim radom bavila se i supruga bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Tatjana, koja je od 2004. bila aktivna u organizaciji „Naša Srbija“.

Prakse na Zapadu i Istoku

„Prve dame“ Amerike uglavnom se bave humanitarnim radom, kao i pripadnice britanske kraljevske porodice. Supruge lidera država Istoka ređe se pojavljuju u javnosti od prvih dama zapadnih zemalja, ali ima i izuzetaka – jordanska kraljica Ranija prepoznatljiva je na svetskoj sceni po borbi za unapređenje položaja žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari