Tanin: Zastoj dijaloga Beograda i Prištine 1Foto: JASON SZENES/ EPA

Šef civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahir Tanin izjavio je danas u Njujorku da je prethodno tromesečje na Kosovu bilo obeleženo zastojem dijaloga između Beograda i Prištine.

Rast političke temperature na Kosovu predstavlja prepreku vođenju dijaloga, ali novi podsticaji iz Evropske unije su prilika za Beograd i Prištinu da ostvare napredak u pregovorima, rekao je Tanin na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Tanin je izjavio da je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić bio uhapšen na severu Kosova, gde je došao uprkos preporuci vlade iz Prištine. Đurić je teatralno sproveden ulicama Prištine, pre nego što je proteran, rekao je Tanin. On je naveo da je Srpska lista najavila izlazak iz Vlade Kosova, ali da je odustala od jednostranog formiranja Zajednice srpskih opština.  Vlada Kosova i njen premijer Ramuš Haradinaj su uložili napore radi razgovora sa predstavnicima Srpske liste i opozicionim partijama, konstatovao je Tanin. On je izjavio da se priprema značajna transformacija Euleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari