Teodorović se povlači iz Jankovićevog pokreta 1Foto: Miroslav Dragojević

„Pokret slobodnih građana obaveštava javnost da se član predsedništva Pokreta, akademik Dušan Teodorović, povlači iz svih daljih aktivnosti Pokreta, u dogovoru sa ostalim članovima predsedništva.

Pokret slobodnih građana javno se zahvaljuje akademiku Teodoroviću za veliki doprinos koji je dao tokom kampanje za predsedničke izbore, kao i za njegov rad tokom osnivanja Pokreta“, navodi se u kratkom saopštenju Pokreta, uz koje je prosleđena i fotografija Teodorovića.

Na nedavnoj osnivačkoj skupštini PSG, Teodorović je izabran za člana Predsedništva, zajedno sa Aidom Ćorović, Srđanom Škorom i Goranom Markovićem.

Pre nego što je podržao Jankovića, Teodorović je prošle godine pominjan kao mogući predsednički kandidat Dosta je bilo Saše Radulovića. U trenutku kada je najavljeno prerastanje Radulovićevog pokreta u stranku, rečeno je da će Teodorović voditi Senat, kao nestranačko telo i kontrolni mehanizam same stranke. Obrazlažući zašto se distancirao od DBJ u intervjuu Danasu pred predsedničke izbore Teodorović je rekao da „nije želeo da bude fikus koji formalno vodi Senat gospodina Radulovića“.

– Pre nekoliko meseci Saša Radulović je ulivao nadu velikom broju građana, a među njima i meni, da će znatno ojačati građansko demokratske snage u Srbiji. Ulaskom u parlament i ponašanjem u njemu, DJB nije opravdao poverenje mnogih iz mog okruženja, koji su za njih glasali. Velike kalkulacije u vezi sa podrškom nekom od predsedničkih kandidata, koje su često bile čak i kontraproduktivne, nastupi u Skupštini koji su za mene ponekad bili neprihvatljivi, uz moju percepciju da se odluke donose samo od strane jednog čoveka, nepovratno su me politički udaljile od pokreta DJB – rekao je Teodorović.

Akademik Teodorović intenzivno je učestvovao u Jankovićevom predsedničkoj kampanji, a u šali je govorio i da je on budući „potpredsednik Bajden“.

Ovaj potres u Jankovićevom pokretu ni mesec dana nakon što je održana osnivačka Skupština nije jedini napeti događaj u opozicionim redovima. Mada je Janković nagovestio da se verovatno neće kandidovati za gradonačelnika u Beograda, u opozicionim redovima već su s jedne strane istaknute kandidature, poput Čedomira Jovanovića, lidera LDP, a s druge pozivi na ujedinjenje na jednu listu.

Međutim, prema procenama političkih izvora Danasa, ukoliko bi se bivši gradonačelnik Beograda i lider DS Dragan Đilas kandidovao, to bi moglo da spusti većinu, ako ne i sve druge opozicione liste, ispod cenzusa. Gradski izbori su kao i parlamentarni – gradonačelnika bira skupštinska većina, a u ovom trenutku nije jasno da li bi Đilas mogao da bude samostalni kandidat neke grupe građana ili političke koalicije. Đilas je na izborima 2014. osvojio u trci za Beograd duplo više glasova nego DS na parlamentarnim, 13 prema šest odsto. Kada je 2012. Boris Tadić izgubio predsedničke izbore, spekulisalo se da bi u suprotnom slučaju da je pobedio, Đilas bio novi premijer Srbije.

 Posle dužeg odsustva iz političkog života Srbije, Đilas se krajem sedmice „aktivirao“ autorskim tekstom u nedeljniku NIN pod naslovom „Moj koncept ekonomskog razvoja Srbije“, koji su preneli i drugi mediji.

– Trenutno ne razmišljam o tome da li ću se kandidovati za gradonačelnika Beograda na sledećim izborima. Kada budu raspisani, sešću, razmisliti i odlučiti, rekao je Đilas u petak za TV N1. Najveći uticaj na mene imaju ljudi koji mi prilaze na ulici i razgovaraju sa mnom. Neki mi kažu da je ranije bilo bolje, da bi trebalo da se kandidujem, neki mi dobacuju loše stvari. Te emocije me malo pogode, pa počnem da razmišljam o tome. Ali se onda setim koliko puta sam bio na naslovnim stranama i tabloidima, ispričao je on.

Na pitanje da li razmišlja da se vrati u politiku, Đilas je rekao da će „ako se vrati u politiku, baviti ekonomijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari