Tepić: Ostaćemo samostalni, nećemo uzimati ime partije 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Nismo formirali novi poslanički klub, već je promenjen samo sastav Kluba samostalnih poslanika koji, inače, postoji dve godine.

Zoran Živković, lider Nove stranke i Aleksandra Čabraja, samostalna poslanica, odlučili su da ne ostanu u ovom poslaničkom klubu, pa su njih zamenila dva bivša poslanika DJB Ana Stevanović i Branislav Mihajlović, kako se Klub ne bi raspao – kaže za Danas Marinika Tepić. Ona je nova predsednica poslaničkog Kluba samostalnih poslanika.

Živković, međutim, za naš list kaže da je laž da je sam odlučio da ne bude više član Kluba samostalnih poslanika, dok Aleksandra Čabraja tvrdi da je sve rađeno u potaji, iza njihovih leđa, kako bi to postao samo klub stranke koju će uskoro osnovati Dragan Đilas.

“ Iz kluba se izlazi tako što potpišeš izjavu da napuštaš klub, a ja to nisam uradio. A kako su oni rasformirali postojeći i formirali novi sa istim imenom, ne znam Verovatno je to urađeno u suprotnosti sa propisima koji to definišu. Poslanički klub je mogao da prestane da postoji i tako što je iz njega izašao neko drugi. Međutim, nemam informaciju da je neko svojevoljno napustio poslanički klub“ , kaže Živković.

Dodaje i da ne zna da li je to novi poslanički klub Dragana Đilasa, ali kaže da je neobično da se takvi zaokreti dešavaju u vreme dok opozicija bojkotuje rad parlamenta. On napominje da će rad u parlamentu nastaviti kao samostalni poslanik .

I Aleksandra Čabraja ostaće u parlamentu kao samostalni poslanik, jer za sada nema namere da postaje član neke druge stranke.

“ Iza mojih i leđa Zorana Živkovića, sastav je promenjen gotovo preko noći uz niz neregularnosti. Dogovor je napravljeno vrlo perfidno, bez našeg znanja sa ciljem da to postane poslanički klub jednog od osnivača Saveza za Srbiju Dragana Đilasa. Uveliko se spekuliše da će potpredsednik te Đilasove stranke koja bi uskoro trebalo da bude formirana biti Marinika Tepić. Trenutno je u tom klubu borba za pozicije, kao i u novoj stranci i Savezu za Srbiju, a jasno je da nas dvoje nismo potpisnici Sporazuma sa narodom“, kaže Čabraja.

Ona dodaje da ni ona nije potpisala izjavu da napušta Klub samostalnih poslanika, da politiku shvata ozbiljno i da joj ne pada na pamet da menja stranke kao čarape. Napominje da nije na stalnom radu u parlamentu i da je zaposlena u izdavačkoj kući Laguna. Komentarišući primedbu bivše koleginice iz DJB Ane Stevanović, da je napustila poslanički klub, jer je prešla u Stranku moderne Srbije, Čabraja odgovara da je tačno da je u stalnoj komunikaciji sa Tatjanom Macurom iz Stranke moderne Srbije, ali samo zato što su prijateljice, a ne zbog nekog političkog transfera.

Ana Stevanović, bivša poslanica Dosta je bilo, a sada članica Kluba samostalnih poslanika, negira da se iza promene sastava Kluba samostalnih poslanika krije namera da Đilas u parlamentu na mala vrata dobije poslanički klub, bez izbora.

„Promena sastava Kluba je čisto tehničke prirode. Obzirom da su Živković i Čabraja odlučili da napuste klub, mi smo uleteli u celu tu priču da sačuvamo klub. Bane i ja smo i dalje samostalni poslanici koji podržavaju opoziciju, učestvuju u protestima. Potpisnici smo i Sporazuma sa narodom, ali o ulasku u Đilasovu stranku i našeg pozicioniranja tamo nismo uopšte pričali“, napominje Stevanovićeva.

Dve godine postojanja

Marinika Tepić negira i da je raspušten stari i formiran novi poslanički klub, kako bi ona postala predsednica tog Kluba. A što se Živkovića tiče, Tepićeva tvrdi da sa njim već duže vreme nije u kontaktu. Podsetimo, Klub samostalnih poslanika formirali su pred predsedničke izbore 2017. troje bivših članova DJB – Aleksandra Čabraja, Sonja Pavlović i bivši diplomata Jovan Jovanović, zajedno sa Živkovićem (izabran na listi DS) i Tepićevom (sa liste LSV-LDP-SDS). Ovaj klub podržao je kandidaturu Saše Jankovića na predsedničkim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari