Marinika Tepić Foto: Nova stranka

Ona je izjavila da im je uskraćeno pravo da govore na sednici Skupštine Srbije i da su zato odlučili da se na svaka dva sata obraćaju javnosti na konferencijama za novinare.

„Prinuđeni smo da se obratimo na ovakav način imajući u vidu da više od godinu dana, a poslednjih dana u kontinuitetu, trpimo apsolutno, nedopustivo, mizerno ponašanje vladajuće klike Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, i ne samo to, već intenzivno huškanje, propagiranje, zagovaranje, promovisanje mržnje prema svima koji ne dele mišljenje vladajuće koalicije“, rekla je Tepić.

Ona je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekla da je ovakva kampanja i propaganda na početku ove godine dovela do političke likvidacije Olivera Ivanovića, a pre nekoliko dana je to umalo mogao da bude predsednik Levice Srbije Borko Stefanović. Tepić je rekla da je Skupština Srbije, pod vođstvom SNS, generator mržnje i huškanja, ne samo poslanika jednih protiv drugih, već i građana, jer se ta atmosfera preliva i na ulice. Ona je rekla da su poslanici opozicije, tokom razmatranja Predloga budžeta za 2019. godinu, onemogućeni da se jave i po Poslovniku. „Pre nekoliko sati predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković u svega nekoliko sekundi izrekla je tri opomene Marku Đurišiću, Balši Božoviću i Bošku Obradoviću i time im oduzela reč“, podsetila je Tepić.

Ona je rekla da su zato uveli neku vrstu „narodnog paralelnog parlamenta“ da bi na ovaj način objasnili građanima sve što su hteli, a bili sprečeni da urade u plenumskom zasedanju. Tepić je rekla da su građani uskraćeni za informaciju „kako će ova Vlada da arči njihov novac i u 2019. godini“. Ona je rekla da su „i u ovu budžetsku takozvanu raspravu ušli bez završnog računa“ i da je namera vladajuće većine da se u budžetu prikriju milijarde dinara za usluge po ugovoru koje će služiti tome da se onima sa članskom kartom SNS obezbeđuju fantomski ugovori, dok oni o trošku građana koji pune taj budžet rade kampanju za SNS.

Prema njenim rečima, SNS je pokušala da prikrije ogroman broj angažovanih i zaposlenih osoba u javnim upravama i preduzećima koji imaju fantomske zarade na lažnim radnim mestima, dok van svog radnog mesta, stotinama kilomatara udaljeni, obavljaju predizbornu kampanju za SNS u četiri jedinice lokalna samouprave za izbore koji će biti održani 16. decembra.

Ona je istakla i da je u budžetu za BIA izdvojeno šest milijardi dinara. Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da su obavešteni da je ovo poslednja konferencija za novinare koju je odobrila Gojković i Generalni sekretarijat Skupštine Srbije, kao i da naredne konferencija za medije u okviru „otvorenog parlamenta“ neće biti prenošene preko sajta parlamenta, kao i da neće imati ozvučenje. Sledeća konferencija za novinare najavljena je u 21.00, a zatim svaka dva sata.