Tepić : Slučaj u Novom Sadu pokazuje kako je policija instrumentalizovana 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je danas prebijanje mladića u Novom Sadu nije jedini slučaj zataškavanja i „upodobljavanja policijskih izveštaja“, a da je taj slučaj pokazao kako je policija u Srbiji „instrumentalizovana“.

Ona je u TV-emisiji na kanalu Nova S „Utisak nedelje“ kazala da je zbog pritiska javnosti i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, direktor Policije Vladimir Rebić danas izjavio da je u ovom slučaju došlo do propusta u radu.

„(Ti) policajci se stide i Rebića i (državna sekretarka MUP-a) Biljane Popović Ivković koji za račun partije i bratije brukaju policiju“, ocenila je Tepić.

Na pitanje zašto policajci javno ne iznesu na nezadovoljstvo, Tepić je navela primer lekara – potpisnika peticije „Ujedinji protiv kovida“, koji su navodno zbog zahteva za smenjivanjem Kriznog štabaVlade Srbije smenjeni sa pozicija u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

„Večeras na VMA imate samo dva dežurna hirurga, u gradu od dva miliona stanovnika, zato što je napravljena seča… Svako ko se usudi da se kritički oglasi, a kamoli da proba da motiviše ljudi, satanizovan je i u velikom problemu“, rekla je Tepić.

Politikolog Mladen Mrdalj kazao je da slučaj iz Novog Sada pokazuje kako Skupština Srbije, koju je nazvao jedinom institucijom koja može da „utera strah u kosti“ nadležnim ministrima, ne funkcioniše, zbog čega ceo sistem ne radi kako treba.

„(U Srbiji) Vlada bira Skupštinu, a ne Skupština Vladu… U ovoj zemlji fraza ‘mi preuzimamo odgovornost’ znači ‘eto mi smo krivi, šta nam možete’. Da je ministar policije izašao i rekao ‘pustili smo ga da ode’ (nikome ne bi odgovarao)“, kazao je Mrdalj.

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana je ocenio da Srbija fiunkcioniše po „matrici kriminalne organizacije“, a da građani koji razmišljaju da se aktiviraju na promeni društva izloženi pretnjama.

„Moramo da ukažemo ko su ljudi koji ne rade svoj posao – tužilaštvo, policija… Nema više apstraktne odgovornosti, neki inspektor ili neki tužilac nije uradio svoj posao. Mi treba da upiremo prstom u te ljude i kažemo ‘evo, zbog njih niste bezbedni’. Da li argument ‘imam decu pa moram’ važe samo za poslušnike vlasti“, kazao je Grbović.

Grbović je naveo i da je radeći u tužilaštvu video kako predmet političara i sportskog funkcionera Nebojše Čovića, na koji je stavljena oznaka „M“ (medijski interesantan slučaj), što znači da se po predmetu ne postupa dok se ne konsultuje glavni tužilac.

„Pošto glavni tužilac može da delegira i dodeli taj predmet (drugim kolegama) po sopstvenom nahodjenju… Vi u slučajevima saobraćajnih (prekršaja) imate matricu gde se pojavljuje isti veštak, isti advokat, isti tužilac“, rekao je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari