Tomas Šib: Veliki značaj poglavlja 23 i 24 za pridruživanje Srbije EU 1Foto: Pixabay

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je danas u Bujanovcu da je primena poglavlja 23 i 24 veoma važna za proces pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji, koji Njemačka podržava.

On je na konferenciji „Jug Srbije i Evropska Unija-izazovi na putu“, koju je u Bujanovcu organizovao Odbor za ljudska prava iz Preševa, istakao važnost primene usvojenih principa, naročito u oblasti poštovanja i slobode medija.

Šib je rekao da je proces pridruživanja regiona veoma važan i istakao da je Nemačka „veoma razočarana“ što on nije pokrenut sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Istakao je da je veoma važan i proces ostvarivanja manjiskih prava i primena prava manjina u procesu evrointegracija.

Šib je kazao da Nemačka, zajedno sa drugim državama, aktivno radi na nastavku dijaloga Beograda i Prištine i postizanju sveobuhvatnog sporazuma izmedju Srbije i Kosova.

Prema njegovim rečima, rešenje tog pitanja veoma je važno za region i za proces pridruživanja EU.

Predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković rekao je da bi on, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa trebalo da izadju za tri meseca u javnost i jasno kažu šta se dešava sa udžbenicima na albanskom jeziku i ko je kriv za kašnjenje.

Naveo je i da će problem zapošljavanja Albanaca u državnim institucijama biti rešavan kada se skine zabrana primanja novih radnika i apelovao je da se to radi transparentno i u skladu sa zakonom i da ne bude partijskog zapošljavanja.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa uputio je niz primedbi na sprovođenje dosadašnjih sporazuma i istakao da su Albanci prošle godine zatražili da Preševska dolina bude deo pregovora Beograda i Prištine, zato što Srbija nije ništa uradila na implementaciji dosadašnjih dogovora sa Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Mustafa je istakao probleme u pravosuđu, zdravstvu, obrazovanju i istakao da Albanci neće pristati na promenu svog simbola, zastave Albanije.

On je rekao da sve druge zemlje priznaju taj simbol i da jedino Srbija odbija da ga prihvati. Šef kancelarije OEBS u Bujanovcu Đalomo Bosio je istakao ekonomsku zaostalost i probleme u privredi i privatizaciji u ovom opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari