Tončev: Neko iz kruga dvojke je hteo da me posvađa sa Dačićem 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Zbog energije koja nedostaje u SPS poslednjih godina bilo bi dobro da Ivica Dačić ima više protivkandidata, ali njemu trenutno nema ravnog u liderstvu i zato niko ne pokazuje ambicije.

Ko želi lidersko kormilo mora da ponudi nešto novo i da ima rezultat iza sebe, a mi smo iznedrili armiju ljudi koja Dačiću duguje sve što ima, počevši od funkcija pa do nekretnina. Niti je logično, niti bi bilo moralno da Ivici neko sada zabada nož u leđa“, kaže za Danas Novica Tončev potpredsednik Socijalističke partije Srbije, objašnjavajući zbog čega na kongresu SPS koji je zakazan za 22. decembar aktuelni predsednik socijalista, kao i u prethodnih deset godina, ponovo neće imati protivkandidata za čelnu funkciju predsednika partije. Tončev demantuje i da će biti Dačićev protivkandidat. Sam Dačić je, uoči sednice Glavnog odbora u nedelju, rekao da bi voleo da ima protivkandidata, ali uz ogradu da bi taj protivkandidat morao da izađe sa politikom drugačijom od njegove.“ Ako izgubi, moraće da ode“, naveo je Dačić .

Novica Tončev za Danas kaže da nije imao namere da se kandiduje za predsednika SPS, ali da su ga novinari predstavili kao protivkandidata, a da ga o tome nisu ništa prethodno ni pitali.

„Zato mogu da zaključim da je neko iz partije pokušao da spletkari i da me pred kongres posvađa sa Dačićem. Nije tajna da ja pojedinim „salonskim“ beogradskim funkcionerima smetam kao potpredsednik stranke i da bi oni hteli da sve funkcije u SPS okupira društvo iz kruga dvojke“, ističe Tončev .

On potvrđuje da će se ponovo kandidovati za potpredsednika stranke .“Pošto iza mene stoje rezultati logično je da ostanem na ovoj funkciji do narednih lokalnih izbora, a onda sam spreman da izmerimo koliko ko vredi. Uostalom, neka predsednik Dačić sam kaže da li me vidi u svom užem timu i da li sam rezultatima opravdao poverenje drugova i drugarica. Pre toga hoću da znam ko je sve u timu“, kaže Tončev za Danas.

Da li će Predrag Marković, aktuelni zamenik Dačića, biti deo tima ostaje da se vidi, jer kako on kaže „ne ide da se sam kandiduje za tu funkciju, već to mora da učini neko drugi“.

„Nemam pojma da li ću se ponovo kandidovati. Mene neko treba da kandiduje, što bi se ja sam kandidovao. Uostalom, ima za to vremena, jer je kongres u decembru i nisam se bavio do sada tim proceduralnim stvarima. Razmišljaću o tome kada budem morao. Zanimljivo je da se novine bave beznačajnim i navodnim ličnim sukobima i svađama, a zapravo bi ovaj kongres trebalo da naglasi ideje i programe. Inače, važećem Programu SPS ništa ne fali, on je dobar i moderan i samo bi trebalo neke stvari naglasiti u 21 veku. Odnosno da se napravi rezime šta je bilo, šta je sada i šta je biti levičar u Srbiji u budućnosti „, kaže Marković za Danas.

Na pitanje da li je to SPS u deficitu sa kadrovima, kada lider SPS Ivica Dačić ni u najavi nema protivkandidata i to poslednjih deset godina, Marković odgovara da nije u pitanju nedostatak kadrova, već Dačićev uspeh kao lidera stranke i državnika, koji je u nesrazmeru sa svima ostalima.

Odgovarajući na naše pitanje da li će socijalisti nakon kongresa konačno doneti odluku o izlasku iz senke naprednjaka, Marković kaže da je „senka “ prejaka reč, jer su socijalisti manji partner u Vladi, druga partija po snazi bez koje nema života u Srbiji. Na primedbu da su po najnovijim istraživanjima socijalisti pali na treće mesto, zamenik predsednika SPS konstatuje da je njegova partija kompaktna i da nije široka koalicija, kao što je Savez za Srbiju, za koji se ne zna šta će od njega sutra biti.

Još jedan aktuelni potpredsednik SPS – Žarko Obradović – juče nije želeo da nam odgovori da li će se ponovo kandidovati za potpredsednika stranke. Na pitanje da li veruje da će ponovo biti u Dačićevom timu, on odgovara da je na Dačiću da odluči sa kime će raditi, a o tome će odlučiti Glavni odbor.

„Ne smemo zaboraviti činjenicu da je sadašnji predsednik Ivica Dačić svojevremeno izabran na tu funkciju u konkurenciji sa još tri kandidata, tajnim glasanjem, i da to najbolje dokazuje da mi u Socijalističkoj partiji Srbije poštujemo osnovne principe demokratičnosti i slobode izbora. U tom smislu, konkurencija je uvek dobrodošla, ali svaki eventualni Dačićev protivkandidat mora prvo da obezbedi dovoljnu podršku baze, a potom da izađe pred delegate sa jasnim predlogom programa i timom ljudi, naravno ukoliko ima da ponudi nešto drugačije od sadašnje politike koju vodimo. S tim u vezi logično je da ko god oponira sadašnjoj politici partije i viziji sadašnjeg, a uveren sam i budućeg predsednika partije, neće moći da bude deo njegovog tima, ali će svakako ukoliko to želi ostati član SPS“, ističe za Danas Vladan Zagrađanin, predsednik Izvršnog odbora socijalista. On dodaje da će na kongresu biti doneta i Politička deklaracija kao svojevrsna vizija za 21. vek.

Vukadinović: Baza gunđa

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da nije bilo ni za očekivati da će Dačić na predstojećem kongresu imati protivkandidata, ali da to ne znači da su u bazi i srednjem ešalonu SPS zadovoljni. Oni gunđaju, ali Dačiću neće niko da izađe na crtu, jer svi znaju da bez njega nemaju šta da traže na izborima. Ponašaju se, kaže Vukadinović, isto onako kao Dačić i socijalisti u odnosnu na naprednjake i Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari