Tončev: Nepravilnosti u radu ambasada 1

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Ivica Tončev izjavio je da su prvi rezultati tima koji je formirao za kontrolu bezbednosnog i finansijskog segmenta rada diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije ukazali da postoji sumnja da se u pojedinim ambasadama radi na nedozvoljen način.

Tončev je u pisanoj izjavi dostavljenoj FoNetu istakao da rezultati kontrole u nekim slučajevima ukazuju na određene vrste zloupotreba i da se pojedine ambasade ponašaju kao otuđeni centri moći.

Tončev je objasnio da nije bilo planirano da sa informacijama izađe u javnost dok izveštaj ne bude kompletan i predočen pretpostavljenima i nadležnim državnim organima, ali to čini jer „pojedinci koji su se očigledno uplašili za svoje pozicije pokušavaju da diskredituju njega i njegovu porodicu“.

S tim u vezi Tončev je ukazao na pokušaj diskreditovanja njegove kćerke, koja je polaznik Diplomatske akademije, što je činjenica koji nikad nije pokušao da sakrije.

Svestan sam da je ovo verovatno samo početak, kao i da će napadi biti učestaliji kako se bude intenzivirala kontrola diplomatske mreže, ali me to me sigurno neće zaustaviti u obavljanju posla, poručio je on.

Tončev je najavio da će se ispitati sumnje da su pojedine srpske diplomate uz regularnu deviznu platu pronašle način da zarade i dodatni prihod.

Ispitaćemo i kako se cene najma identičnih stanova diplomata, koji su u istoj zgradi i od istog stanodavca, razlikuju po 300 evra, ili kako je moguće da neki ambasador zabrani zaposlenima korišćenje službenog vozila da bi ga dao članovima svoje porodice, napomenuo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari