Trajković: Neobično slavlje Vučića 1Foto: Medija centar

Ništa neočekivano, makar što se tiče izbora u kojima je učestvovao najveći broj Srba sa Kosova i Metohije, a rezultati su potpuno očekivani, s obzirom na sve ono što je dolazilo od Beograda, Vučića i SNS“, rekla je RTV Kim Rada Trajković.

Trajković je na juče završenim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu učestvovala na listi „Koalicije Sloboda“ koja je osvojila oko 0,10 odsto glasova. Ona smatra neobičnim to što je „predsednik Srbije mimo svih očekivanja izašao da slavi pobedu Srpske liste na izborima koje je raspisao Hašim Tači“, prenosi KoSSev.

Prema njenim rečima, „izbore je sveo na individualnu borbu protiv građanke Rade Trajković sa jedne strane, i Srpske liste ili te strukture koju predstavlja Srpska lista iza koje suštinski stoji rukovodstvo Srbije“, rekla je Trajković.

„Moja očekivanja nisu bila velika, ali jesu bila u funkciji nečega što podrazumevam kao pobedu jer sam uspela da govorim o problemima sa kojima mi nemamo snage da se obračunamo. To je kriminalni, mafijaški i državni sistem, koji je u funkciji pritiska na Srbe na Kosovu, mislim na ono što je uspostavio Milan Radoičić koji se nalazi van teritorije Kosova i koji je osumnjičen za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića“, rekla je ona.

Trajković smatra da je biračko telo Albanaca sa Kosova usmereno ka „nagloj podršci procesu promena“.

„Oni su vešto izrazili, i to vrlo značajnom broju, opredeljenje da koalicija koja od 1999. godine suštinski vlada ovim prostorom, prosto, bude smenjena. Optužujući je za kriminal, nepotizam, za loše usluge građanima, pre svega, Albancima. U tom kontekstu su zaista dobili snažnu podršku“, navela je Trajković.

Ona dodaje da sada sledi formiranje institucija u Prištini. „Kako će se sve to završiti za nas je nepoznanica. Ono što bi trebala da bude realnost, to je koalicija između Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, kao lidera dve stranke koje su imale najsnažniju podršku Albanaca“.

Očekuje ih, smatra on, jedan težak period, ukoliko se dogovore oko koalicije. Tu su pitanja haškog tribunala, pitanje pregovora sa Beogradom i ukidanje taksi, tu je i obračun sa kriminalnim strukturama na Kosovu“. „U tom kontekstu, imaće mnogo problema jer će morati da se suoče i sa unutrašnjom otpornošću ili unutrašnjom borbom struktura, pre svega bezbedonosnih, koje je uspostavila ta ratna koalicija koja će najverovatnije biti, ono što kažu, u funkciji pružanja otpora značajnijim promenama“, smatra Trajković i dodaje: „Ova nova koalicija, ukoliko bude ostvarena, ona će sigurno Vučiću predstavljati problem jer će već usaglašene relacije između Tačija, kao predsednika Kosova, i Vučića najverovatnije biti presečene.

Vučić neće imati više komunikaciju takvog nivoa kao što je imao sa ratnom koalicijom – i transparentnu i netransparentu“. „Očekujem da će, ipak, međunarodna zajednica odustati za jedno vreme od pregovora Beograda i Prištine i moraće za ostatak Srbije tražiti neko novo kadrovsko rešenje koje bi bilo kompatibilno sa mogućom koalicijom Kutri – Osmani, koje bi se isto tako obračunavalo sa kriminalnom i koje bi radilo na demokratizaciju srpskog društva“, rekla je Rada Trajković.

„Videćemo šta će se još dešavati u parlamentu Kosova, koji će dogovori biti, da li će se dogovoriti „Samoopredeljenje“ i Demokratski Savez Kosova i o promeni predsednika Kosova Hašima Tačija, da li će zadržati njegovu poziciju do novih izbora za predsednika, to je negde aprila meseca, ili će ići na nešto što podrazumeva oduzimanje ili pokretanje ostavke ili povlačenja Tačija kao predsednika u parlamentu Kosova, ukoliko budu imali većinu“, zaključila je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari