Trajković: Neslaganje u administraciji SAD oko kosovskog rešenja 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da je normalno da postoji neslaganje unutar američke administracije oko načina na koji će Srbi i Albanci doći do dogovora.

Ona je FoNetu rekla da Stejt department možda u nekom delu podržava kompromisno rešenje do kojeg će doći Priština i Beograd.

To, međutim, ne znači da Kongres, Senat i sve institucije kroz koje prolaze ta rešenja neće praviti pritiske i sasvim drugačije odlučiti, objasnila je Trajković.

Prema informacijama koje ona ima, predsednik Francuske Emanuel Makron promenio je stav o podeli Kosova i više ne podržava to rešenje. Trajković tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić eventualnim podržavanjem podele najdirektnije „abolira“ Hašima Tačija za trgovinu organima i sve zločine koji se odnose na etničko čišćenje Srba i zločine protiv čovečnosti.

„O tome se na Kosovu govori u međunarodnim krugovima, a kod albanskih lidera izaziva velike unutrašnje sukobe, koji na kraju mogu rezultirati i institucionalnom destabilizacijom“, ukazala je Trajković.

Komentarišući proces formiranja vojske Kosova, ona je ocenila da je podrška zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera „u funkciji strrašne destabilizacije regiona“.

„Ukoliko dve albanske države sa dve strane Prokletija budu imale svoje vojske, koje Amerika priznaje, to će biti drastično remećenje regionalne ravnoteže i predstavljaće opasan presedan“, upozorila je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari