Rada Trajković: Suspenzija taksi iduće nedelje 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Carinske takse na robu iz Srbije Vlada Kosova trebalo da suspenduje iduće nedelje. Vanrednih kosovskih izbora neće biti, jer to ne žele SAD.

Prema mojim saznanjima, predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači trebalo bi da krajem februara potpišu sporazum, koji bi imao samo tri tačke od kojih je suštinski najvažnija ona kojom se zvanični Beograd obavezuje da neće smetati ulasku Kosova u međunarodne institucije – izjavila je za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba za KiM.

Prema njenim rečima, u sporazumu se konkretno ne pominje priznanje nezavisnosti Kosova. Druge sve tačke ovog sporazuma, kako ona objašnjava, ticaće se položaja SPC i severnog dela KiM.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stanke, smatra da „ako predsednik SAD Donald Tramp poziva Vučića i Tačija na finalizaciju dogovora, to znači da nekakav dogovor postoji“.

– Prema onome što se čuje, a i što pojedini srpski zvaničnici govore na zatvorenim skupovima, Lešak, Leposavić i manji deo Zubinog Potoka trebalo bi da ostanu u Srbiji. Zvečan, Trepča, Kosovska Mitrovica i veći deo Zubinog Potoka sa Gazivodama, koje bi ušle u opštinu Istok, pripale bi kosovskoj strani. Bojim se da je priča o ujedinjenju Kosovske Mitrovice „mamac“ – da je to uvod u predaju severnog srpskog dela grada Prištini, koja bi trebalo da dobije i sva sela zapadno od Preševa – objašnjava Sanda Rašković Ivić.

Danasovi diplomatski izvori u Prištini i Beogradu nezvanično tvrde da pregovori o severu KiM nisu završeni, mada pominju sličnu „novu geografiju“ uz najavu da bi opština Zubin Potok mogla da dobije „kompenzaciju“ sa tutinske strane. Takođe se spekuliše i da zvanična Priština izbegava da potpiše sporazum sa Kforom o načinu delovanja buduće vojske Kosova na severu KiM. Navodno, u vreme potpisivanja Prvog briselskog sporazuma, Tači se u pregovorima sa NATO, u kojima su navodno učestvovali i zvaničnici Srbije, obavezao da buduća vojske bez saglasnosti komande Kfora neće moći da pređe severno od reke Ibra.

– Posle susreta sa Federikom Mogerini 8. februara Vučić i Tači mogli bi da potpišu samo „papir“ o spremnosti da rade u okviru očuvanja mira i bezbednosti. Ništa što se tiče statusa, priznanja ili teritorije – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić, koji procenjuje da će na vanredne izbore ići i Beograd i Priština.

On najavljuje da će, zbog izbornog procesa u EU, na nekoliko meseci „upravljanje“ pregovorima preuzeti „trojka“ koju će činiti predstavnici Nemačke u ime Brisela, SAD i južnog krila NATO. Prema njegovim rečima, tim Mogerinijeve nastavio bi da radi na pripremi nastavka dijaloga u novom formatu.

Dačić sa liderima EU u Bukureštu

Beograd – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je juče na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije i država kandidata za članstvo, u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i rumunskog predsedavanja EU. Na marginama sastanka ministar Dačić imao je i niz sastanaka sa evropskim i regionalnim zvaničnicima, uključujući susret sa šefom nemačke diplomatije Haikom Masom. M. S.

Les: Budućnost Balkana zavisi od Kosova

Banjaluka – Što Sarajevo bude više vršilo pritisak u pravcu centralizacije i unitarizacije BiH, sigurno je da će to samo izazivati suprotan efekat i guranje BiH u suprotnom pravcu, rekao je istraživač Geopolitičkog foruma Univerziteta Kembridž i direktor tink-tenka „Nova Evropa“ Timoti Les agenciji Srna. Govoreći o svojoj ranijoj proceni da će se ove godine Balkan suočiti sa velikim turbulencijama, Les je napomenuo da to očekuje zato što uloga policajca koju su igrali EU i SAD već polako opada.

„SAD se nalaze u unutrašnjem kulturnom ratu, a EU u stanju duboke i sve dublje krize. Posledica toga je da se na Balkanu javlja praznina za nove snage. Najnestabilniji dio regiona je Kosovo koje pokušava da promeni svoj status i dovrši proces pune nezavisnosti. Ta situacija upravo dolazi do svog krajnjeg ishodišta. Ne mogu da kažem da će oni taj proces dovršiti u 2019. godini, ali budućnost regiona će zavisiti od onoga što se dogodi na Kosovu“, naglasio je Les.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari