Transparentnost: Dve trećine državne uprave bez zakonitog rukovodstva 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da od danas dve trećine organa državne uprave u Srbiji nema rukovodioce izabrane na konkursima, ali ni zakonite vršioce dužnosti.

„Danas je po sili zakona istekao mandat svim vršiocima dužnosti pomoćnika ministra, sekretara ministarstava, direktor i drugih rukovodilaca Vladinih kancelarija, uprava i posebnih organizacija“, navodi se u saopštenju TS.

Kako se navodi, rok za okončanje v.d. stanja u državnoj upravi Vlada Srbije postavila je izmenama Zakona o državnim službenicima iz 2018. godine.

U saopštenju se dodaje da nema volje da se zakon primeni i da o tome govori poslednja sednica Vlade Srbije na kojoj je postavljeno 20 vršilaca dužnosti.

„TS ističe da veliki problem predstavlja odsustvo podataka o ispunjavanju ove obaveze Vlade. Naime, jedinstven spisak državnih službenika koje postavlja Vlada, do sada nije objavljen“, navodi se u saopštenju i dodaje da prema ukupnim podacima ima 370 mesta u vrhu državne uprava, a da su na 263 vršioci dužnosti.

Transparentnost je ocenila i da v.d. stanje olakšava direktnu političku kontrolu institucija javnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari