Tri grupe Evropskog parlamenta podržale zahtev opozicije u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Predstavnici tri grupe u Evropskom parlamentu podržale su zahtev opozicije u Srbiji upućen evropskim institucijama o uspostavljanju ekspertske grupe Evropske unije za kreiranje izveštaja o zarobljavanju države i medija u Srbiji, kao prvi korak u rešavanju političke krize pod okriljem Unije, prenosi portal Juropijan vestern Balkans.

U zajedničkoj izjavi u koju je EWB imao uvid, saopštenje je u ime poslaničke grupe Socijalista i demokrata potpisala Tanja Fajon, u ime liberalne grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj, a u ime grupe Zelenih Viola fon Kramon Taubadel.

Oni su istakli da su se zajednički napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije u prošlosti pokazali kao efikasni za rešavanje političkih kriza u drugim zemljama u regionu, jasno aludirajući na Severnu Makedoniju, i dodali da mogu dati rezultati i u Srbiji.

Oni su dodali da Evropski parlament treba da podrži jačanje demokratskog stuba nove metodologije proširenja i da obezbedi učešće svih glavnih političkih partija u Srbiji u nastavku dijaloga pod posredstvom Evropskom parlamenta.

Fajon, Grošelj i Fon Kramon istakli su u saopštenju da je demokratija u Srbiji trenutno ugrožena autoritarnim tendencijama vlasti, nefer izbornim uslovima i odsustvom osnovnih sloboda i vladavine prava.

Uprkos nedavno održanim izborima, protesti na ulicama Srbije i njihovo nasilno suzbijanje pokazuju da zemlju očekuju teški izazovi, napisali su evropski poslanici.

“Bez solidnog odgovora i rešenja za navedene probleme, Srbija nema stabilnu budućnost i, nažalost, stvarnu perspektivu članstva u EU”, napisali su oni.

Predstavnici opozicije u Srbiji koja je bojkotovala izbore 21. juna poslala je pismo Evropskoj komisiji u kojoj poziva EU da formira ekspertske grupe koje bi, po uzoru na rešavanje političke krize u Severnoj Makedoniji pre nekoliko godina, izradili izveštaj o stanju vladavine prava i demokratije u zemlji.

Taj izveštaj bi predstavljao polaznu tačku za angažman EU u rešavanju političke krize u Srbiji, a novina u slučaju Srbije je što opozicija zahteva i ekspertsku grupu o stanju u medijima.

Deo poslanika u Evropskom parlamentu odlučio je da podrži ovu inicijativu i pozvao Evropsku komisiju da uspostavi ove grupe i izradi izveštaje.

Grošelj i Fon Kramon su izvestioci iz senke za Srbiju u ime svojih grupa, dok je Fajon predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju.

Tri grupe koje su podržale predlog opozicije u Srbiji zajedno imaju 311 poslanika, što je znatno više od Evropske narodne partije (EPP), jedine grupe koja i dalje jasno podržava Srpsku naprednu stranku.

Portal EWB, Evropska narodna partija, u čijim se redovima kao pridružena članica nalazi SNS, ima 178 poslanika u Evropskom parlamentu, koji ukupno ima 705 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari