Tribina Saveza za Srbiju u Užicu: Bojkot odgovor na poniženja građana 1Učesnici tribine/ Foto: Nenad Kovačević

Opoziciju u Užicu čine članice Saveza za Srbiju – Demokratska  stranka, Narodna stranka, Dveri, Stranka slobode i pravde, sindikati Sloga, kao i udruženja građana i pojedinci koji se bore da se u gradu i celoj zemlji uspostavi demokrartija, poštovanje zakona i građanskih prava.  

To je rečeno na tribini „Ko je opozicija u Užicu“ koju je, u sredu uveče u prostoru Mesne zajednice Centar, organizovao užički Savez za Srbiju, uz poruku da je „bojkot odgovor na poniženja građana“.

Uz isticanje predstavnika DS, NS i Dveri da te stranke neće izaći na lokalne izbore u gradu, te da na njima neće učestvovati sindikati Sloga, građani su pozvani da podrže bojkot kao vid otpora režimu Aleksandra Vučića. Tribini, kako je rečeno, nije prisustvovao predstavnik Stranke slobode i pravde.

Ivana Parlić (Narodna stranka) je navela da se „u osećaj bespomoćnosti gradjana i medijski mrak, kao ozbiljne projekte, poput rijaliti programa i sufinansiranja tablioda, ulažu milioni evra, dok se, u isto vreme, usvajaju zakoni i međunarodni akti kojima se gradjani pretvaraju u roblje i ozakonjuje se korupcija“.

Željko Bacotić (DS) je ocenio da je „opozicija svako onaj ko pokazuje aktivizam protiv nakaradnog, kriminalnog i korumpiranog režima, bez obzira na to da li su u pitanju stranke, udruženja građana ili pojedinci“. 

Navodeći da aktuelna vlast „ne radi u interesu države i naroda i da neistomišljenike naziva fašistima“, Dragan Krsmanović (Dveri) je ocenio da je „Vučićev režim interesna grupa i da nije u stanju da organizuje fer i demokratske izbore“. 

Predstavnik sindikata Sloga Vlade Ristanović je poručio da taj sindikat „neće podržati sadašnju, ni buduće vlasti koje žele od Srbije da naprave zemlju jeftine radne snage i u kojoj se do posla stiže isključivo partijskim knjžicama stranaka vladajuće strukture“. 

Ocenivši da je „lokalni sistem u Užicu u slobodnom padu“, Aleksandar Ostojić (Užička odbrambena liga) je objasnio da se to udruženje bori za pravo Užičana da odlučuju o pitanjima koja se tiču grada, za čist vazduh, kvalitetnu vodi za piće i čistu vodu u reci Đetinji. 

Osim njih, govorili su i mnogi članovi i funkcioneri pomenitih stranaka, građanski aktivisti i građani o stanju u Užicu, a na tren se povela i žučna rasprava o efektima prošlogodišnjih šetnji u gradu u organizaciji pokreta „1 od 5 miliona“. Rečeno je da će se slična okupljanja, ali pod drugim nazivom, organizovati uoči izbora u aprilu ove godine. 

Tribini su prisustvovali i predstavnici navedenih stranaka i udruženja građana iz Bajine Bašte, Arilja, Požege i Čačka.

Otkazivanje sale 

Dan uoči održavanja tribine, kako je rečeno, gradska uprava je otkazala korišćenje velike sale u Skupštini grada, koju su organizatori tražili pre mesec dana, uz obrazloženje da je u njoj, u isto vreme, planiran sastanak u vezi sa jednim inostranim projektom, i ponudila im manji prostor u Mesnoj zajednici Centar. Zbog toga su učesnici tribine zatražili od Saveza za Srbiju da uputi protestni dopis gradskoj vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari