Trifunović o poruci Vučića: Kako neko ko vređa može da sluša 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Samo uz prisustvo advokata, specijalnog tužioca, policije, psihijatra, četiri kamere, Angele Merkel i obavezno prisustvo moje majke, opisuje jedan od organizatora građanskih protesta Branislav Trifunović situaciju u kojoj bi razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je juče na televiziji Pink izjavio da ga ne zanima da razgovara sa liderima opozicije, dok je za dijalog sa građanima uvek otvoren. On je rekao da su mnogi želeli da razgovaraju sa njim, ali da on ne želi da razgovara sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem i da ne postoji ta sila koja će ga naterati na to.

„Mene to ne zanima. Ja sa njima neću da se sastanem. Za narod i za građane sam uvek otvoren. A za ove lopove ne“, rekao je on.

Posle ove predsednikove izjave pitali smo organizatore i govornike na građanskim protestima „Jedan od pet miliona“ da li bi i o čemu razgovarali sa Vučićem.

Trifunović dodaje da ne veruje da je čovek, „u daljem tekstu predsednik, koji je toliko puta vređao svoj narod, koji je na svaku kritiku reagovao burno, uopšte spreman da čuje šta bi iko imao da mu kaže a ko nije sa njegove strane“. „Kako se sa ‘tim’ razgovara? Evo vi meni kažite“, pita se Trifunović.

Da sa Vučićem nema razgovora slaže se i muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo.

– Zamislite osobu koja zna na koji je način dovela ljude na miting i svejedno izlazi pred njih energičan, ubeđen u svoje reči koliko i u njihovu iznuđenu podršku. Samo to, da ne idemo dalje. Zamislite čoveka koji živi savršeno mirno s tom činjenicom. Ja s njim nemam šta da razgovaram, jer nisam psihijatar, a ni predstavnik crkve, a to su dve osobe kojima se mogu ispovediti gresi, već u skladu s tim ko u šta veruje. U konkretnom slučaju, međutim, treća je Olja Bećković, a četvrti Jovo Bakić. Ako bih mogao nekoga da kandidujem za taj razgovor, to bi bili moji kandidati – kaže Marčelo.

Pisac Marko Vidojković je izričit: „Sa njim niko ne treba da razgovara, on ne sme da postoji u politici.“

Ni akademik Dušan Teodorović ne bi s Vučićem razgovarao jer, kako opisuje, nismo u situaciji u kojoj se čovek ne slaže sa politikom svog predsednika, ali ipak može s njim da razgovara.

Prema njegovim rečima, u situaciji u kojoj Vučić krši Ustav i gazi građane, nijedan pristojan čovek sa njim ne može o bilo čemu da razgovara.

Ima i onih koji bi predsedniku rekli par reči.

Profesor Čedomir Čupić kaže da bi razgovarao s Vučićem, ali samo uz dozvolu organizatora protesta i u timu od nekoliko ljudi sa autoritetom koji bi predsedniku ukazali na greške. „Poručio bih mu da je izašao iz ustavnih i zakonskih ovlašćenja i da zato treba da podnese ostavku. Međutim, nisam siguran da bi on želeo da razgovara sa mnom“, navodi Čupić.

I bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević bi pristao na razgovor ukoliko bi na njega bio pozvan.

„Ne bih se nudio da pričam s njim, ali bih se pozivu odazvao i svakako ne bih bio sam na tom razgovoru. Rekao bih mu da krši Ustav, na šta ukazujem na svim protestima na kojima govorim“, kaže Ivošević. On ne misli da je Vučić mislio ozbiljno kada je rekao da bi razgovarao s građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari