Trivan: Biće uveden red u eksploatiaciji poeska i šljunka 1Goran Trivan Foto: Medija centar

Goran Trivan , ministar ekologije , tokom rasprave o izmeni Zakona o zaštiti životne sredine naveo je da će u narednom periodu morati da se uvede red u eksploataciji peska i šljunka sa obala reka , koji se sada eksploatišu bez ikakve kontrole.

Ministar Trivan rekao je da njega „jako tišti taj problem sa peskom i šljunkom“.

„Lično smatram da je to jedan, pa ne moram da kažem nužno, najveći problem, ali mislim da je ogroman problem i da je tu reč o prosto devastiranju resursa i na to nemamo pravo i da taj red već jednom mora da se uvede“, kazao je Trivan, odgovarajući na primedbe poslanice SRS Vjerice Radete o postojanju “peščane mafije” .

On je rekao da nije dopušteno i da ne može biti dopušteno da svako na svoju ruku oduzima od prirode ono što mu ne pripada i istakao da inspekcije moraju da rade svoj posao. Ministar je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se taj ozbiljan problem reši.

Vjerica Radeta je tokom rasprave navela da postoji „peščana mafija“ koja je povezana sa „građevinskom mafijom“, a koja eksploatiše pesak i šljunak u nebranjenom delu leve strane obale sve tri Morave, i sa obala Save i Dunava i to bez ikakve kontrole i naknade.

„Ta peščana mafija je povezana zapravo sa građevinskom, jer oni zapravo dobijaju jeftino, odnosno oni uzimaju besplatno taj šljunak i pesak, a građevinci to kupuju sasvim izvesno po nekim povoljnijim uslovima“, rekla je Radeta.
Ona je dodala da se zbog te eksploatacije pojavljuju i ekološki problemi, jer dolazi do promene toka reke, erozije obale, poplave čim padne kiša i da ljudima čak nestaju i njive i da ne znaju šta da rade.

„Protiv tako opasnog kriminala za ovu godinu nemamo podatke, a prošle godine su podnete samo četiri krivične prijave. Ako se vozite gde god naiđete uz obalu reke po Zapadnoj Srbiji uz tok Save i Dunava vidite tamo mašine, kopa se, kamioni voze, svi se ponašaju kao da je država Alajbegova slama“, istakla je Radeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari