Trivan: Srbija nastavlja ispunjavanje evropskih standarda iz oblasti zaštite životne sredine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Švedske Jan Ludin potpisali su danas sporazum kojim se nastavlja projekat ENVAP 3, i omogućava dalja ekspertska pomoć te zemlje u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva.

Кako je predviđeno potpisanim sporazumom, projekat „Pripreme za pregovore vezano za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Faza 3, Program pristupanja u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP3)“ biće sproveden do kraja aprila 2022. godine, i podrazumevaće praćenje sprovođenja Pregovaračke pozicije, kao i podršku sprovođenju određenih prioritetnih akcija.

„Ukazujući da su pregovori za pristupanje Evropskoj uniji put ka unapređenju životne sredine kao jednog od osnovnih preduslova zdravlja stanovništva, ministar je istakao značaj pomoći Švedske kroz ENVAP projekat u izradi Pregovaračke pozicije koju je Srbija dostavila Briselu januara 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

Trivan je dodao da je „u Briselu ocenjeno da je Srbija izrazila veliku posvećenost i brzinu u izradi Pregovaračke pozicije i dostavila kvalitetan dokument koji je dobar osnov za dalji proces priprema za otvaranje Poglavlja 27“.

On je izrazio očekivanje da će se imati u vidu velika posvećenost Srbije i njeni realni kapaciteti, i u nastavku priprema za otvaranje Poglavlja 27-životna sredina i klimatske promene, dodeliti više prelaznih perioda.

„Ministarstvo više nego ozbiljno pristupa ovom zadatku, jer smatramo da je on životno važan za Srbiju. Ta posvećenost je prepoznata, i zato smo dobili tako dobre početne uslove za pregovaranje, te očekujem da taj broj prelaznih perioda bude i moguć“, kazao je Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari