Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela „definitivnu odluku o potrebi preduzimanja mera za podizanje protivtužbe protiv Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde“ – rekao je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević na konferenciji za novinare.

Milosavljević je rekao novinarima posle sednice Vlade da će za pripremu protivtužbe biti zaduženo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Vlada je donela Odluku o stimulativnom otkupu kukuruza kako bi zaštitila primarne poljoprivredne proizvođače. Ova odluka podrazumeva interventni otkup 96.000 tona merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda. Osim toga, usvojen je Predlog zakona o odlikovanjima. Odlikovanja su ordeni, medalje i spomenice, a dodeljuje ih ukazom predsednik Republike.

Vlada je usvojila i Uredbu o izmenama i dopunama uredbe o prodaji kapitala putem javnih tendera. U tenderske komisije vraćeni su predstavnici reprezentativnih sindikata koji će učestvovati u odlučivanju o privatizaciji preduzeća u kojima rade. Raspravljalo se i o revitalizacija hidroelektrane Đerdap, a ukupna vrednost tog projekta je 109 miliona dolara.

Milosavljević je istakao da očekuje da bi u narednom periodu zbog svetske finansijske krize i pada vrednosti dinara moglo doći do rasta cena pre svega lekova, ali da će cene ostati u prihvatljivim okvirima.

Vlada je prihvatila nekoliko platformi za unapređenje ekonomske i naučne saradnje s Rusijom, Češkom i Bosnom i Hercegovinom, a raspravljalo se i o merama za organizovanje Univerzijade sledeće godine što, prema Milosavljevićevim rečima, postaje značajnija tema jer se u taj proces osim organizacionog komiteta uključuje i sve više ministarstava.

Predloženi novi ambasadori

Vlada je predložila nove ambasadore Srbije u sedam zemalja, izjavio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević. On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekao da su predloženi ambasadori u Francuskoj, Kanadi, Maroku, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Švajcarskoj. Milosavljević nije želeo da, zbog diplomatske procedure, navede imena ambasadora pre no što budu zvanično imenovani.

 

SANADER: Ne bojimo se protivtužbe

Zagreb – Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je juče da ta država nema razloga da strahuje od protivtužbe Srbije na hrvatsku tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. „Bilo bi dobro da se Srbija suoči s prošlošću, za koju nije odgovorna sadašnja vlada nego Miloševićeva velikosrpska politika“, rekao je hrvatski premijer. „Sada govoriti o tome, pa ići u Drugi svetski rat, to je smešno“, dodao je Sanader pre no što je preneta odluka Vlade Srbije. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari