U akciji ROSU povređeno 20-ak meštana Štrpca na protestu 1

Oko dvadesetak meštana Štrpca povređeno je danas kada su ih pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU, upotrebom palica i suzavca sprečili da zaustave radove na izgradnji mini-hidroelektrane u toj opštini, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Po navodima RTS-a, kosovska policija je intervenisala kada su građani pokušali da zaustave bager koji je krenuo ka mestu Obereke.

U toku je miran protest u tom mestu a pored pripadnika ROSU prisutna je i lokalna policija.

Meštani Štrpca juče su bez incidenata uspeli da vrate bager koji je krenuo ka mestu za igradnju mini-hidroelektrane na rekama Šar planine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila kosovsku policiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je današnju upotrebu policijske sile nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

„Podsećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, saopštila je kancelarija.

U saopštenju je upućen poziv međunarodnoj zajednici na Kosovu i Metohiji da Srbima garantuje demokratsko pravo na javno i miroljubivo izražavanje nezadovoljstva i da spreče nasilne akcije policije i njenu zloupotrebu u stvaranju atmosfere vanrednog stanja u sredinama koje većinski naseljavaju Srbi.

„Na učesnike protesta u Štrpcu apelujemo da svoje opravdano nezadovoljstvo iskazuju na miran i dostojanstven način i da ne daju povode Prištini da dodatno oteža položaj Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer jasno je da najekstremnije prištinske političke strukture željno čekaju svaku priliku i izgovor da demonstriraju silu prema našem narodu u Pokrajini“, dodaje se.

Dvadesetak meštana Štrpca povredđno je danas kada su ih pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU, upotrebom palica i suzavca sprečili da zaustave radove na izgradnji mini-hidroelektrane u toj opštini, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari