U ambasadi SAD priređen prijem povodom Dana nezavisnosti (FOTO) 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ambasador Sjedinjenih Američih Država u Srbiji Entoni Godfri danas je organizovao prijem povodom američkog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti, koji se proslavlja 4. jula.

Skupu su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije.

Američki marinci su proneli zastavu SAD, nakon čega su izvedene himne SAD i Srbije.

Godfri je poručio da se danas obeležava 245 godina od kada su „ocevi osnivači“ SAD proglasili nezavisnost 13 kolonija od Velike Britanije.

On je rekao da je ponosan na odnose Ohaja i Srbije i ukazao da se ove godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i 20 godina uspešnog rada USAID u Srbiji.

Godfri je poručio da priča o srpsko-američkim odnosima počinje „od male šljive“, jer su pre 140 godina SAD žurile da potpišu sporazum kako bi povećale uvoz šljiva, a potpisivanjem tog trgovinskog sporazuma priznale su nezavisnost Srbije od Otomanskog carstva.

 

On je ukazao da su imigranti iz Srbije doprineli veličini SAD, poput Mihajla Pupina i Nikole Tesla, da su dve zemlje bile saveznice u oba svetska rata, da su u hladnom ratu stvorene duboke kulturne veze, a da devedesete godine prošlog veka vidi kao „skretanje s puta“.

„Srbija danas nema boljeg prijatelja od SAD. Američke firme investiraju ovde. Želimo da Srbija zauzme zasluženo mesto u porodici EU“, poručio je Godfri.

On je istakao da je 2020. godina za sve bila teška, ali da je siguran da će SAD uz pomoć prijatelja izaći bolja, a veruje i da Srbija ima snage da prevaziđe izazove.

Godfri je kazao da će doprineti da Srbija bude prosperitetna demokratska zemlja, sa različitim pogledima, koja doprinosi miru i stabilnosti.

On je nazdravio šljivovicom i poručio: „Živela Srbija. Srećan Dan nezavisnosti i neka Bog blagoslovi SAD“.

 

Tema ovogodišnje proslave je država Ohajo, čiji je guverner Majk Devajn u video poruci istakao da ove godine SAD i Srbija slave 140 godina diplomatskih odnosa, a da je Ohajo spona dve države.

On je ukazao na saradnju Nacionalne garde Ohaja sa Vojskom Srbije i istakao da će saradnja te američke savezne države i Srbije biti još jača.

„I upamtite, vi ste među prijateljima kada ste u Ohaju“, poručio je Devajn.

Skupu su prisustvovali i predsednik Skupštne Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Beograda Zoran Radojičić i Goran Vesić i poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinković.

Prisustvovali su i ambasador Nemačke Tomas Šib, reis-l-ulema islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, ministar finansija Siniša Mali, ministarka Zorana Mihajlović, direktor Petnice u ostavci Nikola Božić, ministar Tomislav Momirović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Prisustvovali su i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar prosvete Branko Ruzić, predsednik NUNS Željko Bodrožić, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministatka za rad Darija Kisić Tepavčević, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Na prijem su došli i predsednik PSG Pavle Grbović i predsednik i potpredsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić, predsednik i potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Marinika Tepić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik LSV Nenad Čanak i predsednik SPO Vuk Drašković

Obeležavanju američkog državnog praznika su prisustvovali i brojni predstavnici civilnog sektora.

Vučićeva čestitka Bajdenu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari