U autoritarnosti nema džentlmenskih manira 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Nova vlada Srbije još nije izglasana u Skupštini a javnost bruji od negativnih i pozitivnih komentara.

U takvoj situaciji postavlja se pitanje treba li se posle prvog naleta utisaka od njih suzdržati bar 100 dana i dati šansu novom kabinetu Ane Brnabić. Premijerki kojoj se na početku prethodnog mandata ostavljala šansa za pozitivno iznenađenje jer je prva žena, i uz to i gej, ali je ona poverenje i šansu izigrala i postala prava članica SNS.

Dušan Spasojević, docent na Fakultetu političkih nauka, pak nema utisak da je Ana Brnabić imala neki poseban tretman na početku jer je žena i gej, ako govorimo o slobodnim i nezavisnim medijima. On smatra da svaka vlada zaslužuje 100 dana i ukazuje da će ipak imati duži rok od najavljenog od godinu dana.

– Principijelno svaka vlada zaslužuje 100 dana i da ne moramo kršiti nepisana pravila ako ih vladajuća većina krši. To naravno ne znači da očekujem neki drugačiji rezultat od nove vlade. Ipak, svakako će biti zanimljivo videti dinamiku odnosa SNS i SPS, uključujući i parlament. Kao i kako će se snaći novi ministri koji će biti pod lupom javnosti iz različitih razloga – Dmitrović i Goca Čomić, ali i Kisić Tepavčević u kontekstu kriznog štaba i Maja Gojković u kontekstu medijske strategije. Sve ovo nije nevažno jer, uprkos percepciji javnosti da je ovo kratkotrajna vlada, ona će, ako se ispine Vučićeva obećanja o izborima, vladati skoro čitave dve godine jer će i vlada 2022. da se pravi što je najduže moguće – navodi Spasojević za naš list.

Sociolog Jovo Bakić za Danas kaže da se sto dana daje vladama u parlamentarnom režimu, što Srbija nije.

– Republiku je od nas oteo jedan autoritarno-mafijaški režim u kojem su vlade i ministri nebitni. Sto dana novim vladama se daje u parlamentarnom režimu, a ovaj to nije. Drugim rečima, gleda se trajanje režima, a to je u ovom trenutku osam godina – kaže Bakić.

Dok politički analitičar Dragomir Anđelković navodi da je pitanje o 100 dana retoričko jer u Srbiji nikad nije ni bila niti će biti praksa uzdržavanja od komentara.

– Taj rok od 100 dana u Srbiji odavno ne postoji. Kod nas nijedna vlada od uvođenja višepartizma nije dobila rok tokom kojeg ne bi bila kritikovana od strane opozicije. Živimo u okolnostima u kojima se stiče politička kultura prema zapadnim modelima a dok ih mi stičemo te norme se na zapadu kvare. Tako da taj rok polako nestaje. Ako posmatrate italijansku ili špansku politiku, vidite da kritike vlade počinju istog dana kada je vlada formirana. Trend je dakle da ta vrsta džentlmenskih 100 dana nestaje pa je ne treba očekivati ni kod nas – zaključuje Anđelković za Danas.

Da novu vladu ne treba uopšte komentarisati i davati joj na važnosti smatraju Sofija Mandić, članica Centra za pravosudna istraživanja, i reditelj Janko Baljak.

Mandić nam kaže da je za nju vlada potpuno farsična, kao što su to bili i izbori i kao što je to i sastav Skupštine i dodaje da se o šansama za rotirajuće ministre ne može ozbiljno raspravljati.

A Baljak za Danas navodi da odbija pomisao da komentariše kadrovska rešenja i bilo šta vezano za Vladu, jer je uvredljivo ovu Vučićevu predstavu komentarisati i davati značaja nečemu što je izgubilo svaki smisao.

SNS obeležava stranačku slavu

Srpska napredna stranka obeležiće danas (utorak) stranačku slavu Svetu Petku sečenjem kolača u sedištu SNS u Novom Beogradu. U pozivu za medije navodi se da je nošenje zaštitnih maski protiv virusa obavezno. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari