U histeriji se zaboravlja na diplomatiju 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ivica Dačić se priključio histeriji u vezi sa aktuelnim događajima u Crnoj Gori, zaboravivši da je ministar spoljnih poslova koji treba da radi na traženju diplomatskih rešenja.

Zaboravio je i da se ni po Ustavu ni po Zakonu o državljanstvu ono ne može oduzeti! – komentariše za Danas istoričarka Dubravka Stojanović stav Ivice Dačića da bi trebalo preispitati da li oni koji podržavaju vlast Mila Đukanovića zaslužuju državljanstvo Srbije.

A tek kako to izgleda s političke i ideološke strane, ističe sagovornica našeg lista, precizirajući pitanje: „Oduzimanje državljanstva zbog drugačijeg mišljenja?“.

– Posle toga, sasvim logično zvuči oduzimanje imovine, građanskih prava, slobode, života… Kad se na osnovne slobode, kao što su su sloboda misli i izražavanja odgovara protivzakonitim idejama o oduzimanju osnovnih stečenih prava, onda to znači da smo u vrlo ozbiljnoj fazi autokratije – zaključuje Dubravka Stojanović.

Prema mišljenju Nikole Jovanovića, potpredsednika Narodne stranke, izjave predsednika Aleksandra Vučića i Ivice Dačića ovih dana imaju za cilj da „posluže kao alibi i skrenu pažnju sa katastrofalnog ćutanja našeg državnog vrha na crnogorski zakon kojim se krše ljudska prava Srba i svih vernika SPC u Crnoj Gori“.

– Ma koliko se ne slagao sa „Apelom 88“ za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od strane Beograda, nije posao države da uvodi delikt mišljenja i proganja pojedince, već da vodi odgovornu i efikasnu nacionalnu i kulturnu politiku. Pitam gospodu Vučića i Dačića zašto su ćutali tokom više meseci pripreme crnogorskog zakona o verskim slobodama? To je ključno pitanje, a tu je i odgovor o tome kako je nastala i ko je odgovoran za aktuelnu krizu u Crnoj Gori – kaže Nikola Jovanović.

Nakon što je izjavio da bi trebalo preispitati da li bi Crnogorcima koji žive i rade u Srbiji trebalo oduzeti srpsko državljanstvo ako ne osuđuju sporni verski zakon u toj državi, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je juče kao moralnu obavezu svakog ko je poreklom iz Crne Gore da ne ćuti na „otimanje srpskih svetinja“ i dodao da „Srbi i Crnogorci jesu braća“, ali da „treba preispitati da li se braća tako ponašaju“.

Objašnjavajući na koga je mislio kad je rekao da treba preispitati da li oni koji podržavaju vlast Mila Đukanovića zaslužuju državljanstvo Srbije, Dačić je na Televiziji „Hepi“ izjavio da „nije mislio na obične građane i one koji su generacijama u Srbiji“, već na one koji „imaju poslovne imperije, klanove i rade za crnogorske agenture“, i rekao da ponekad misli da su „Srbi u Srbiji ugrožena kategorija“.

„Ne mogu agenture da iz Srbije rade protiv Srbije; ja ne pričam o običnim ljudima koji su ko zna kad došli, i tako misli većina građana“, rekao je Dačić i naglasio da on ima „niz saradnika poreklom iz Crne Gore, ali su to ljudi koji imaju osećaj zajedništva“.

Braća i da se ponašaju kao braća

Ivica Dačić izjavio je juče da angažovanje vezano za položaj srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ne predstavlja mešanje u unutrašnje poslove te države, prenosi FoNet. Srbija je protiv crnogorskog zakona o verskim slobodama, koji otvara mogućnost zaoštravanja situacije, rekao je Dačić novinarima, uz konstataciju kako je važno da postoje dijalog i dobra volja za razgovor. Nije dobro donositi zakon sa kojim nisu saglasne sve verske zajednice, izjavio je Dačić i dodao da krizu u Crnoj Gori nije izazvao Beograd, već zakon o verskim slobodama. Srbija ima moralnu i ustavnu obavezu.

Nikada u istoriji nije bilo ovakvih tema u odnosima između Srbije i Crne Gore. Uvek smo bili braća i nema potrebe da se to menja, ali braća moraju da se ponašaju kao braća, poručio je Dačić, ocenjujući da je Crna Gora pogrešila, jer narušava prava Srba i SPC. Naše je da to kažemo, izjavio je Dačić. P. D.

Niko nije smenjen

Ivica Dačić izjavio je juče i da je Vlada donela odluku o opozivu svih ambasadora i generalnih konzula kojima je istekao četvorogodišnji mandat, konstatujući da „niko nije smenjen“, prenosi FoNet. Imamo obavezu da što brže imenujemo nove ambasadore, rekao je Dačić novinarima. On je najavio da će u narednih nekoliko meseci biti imenovano tridesetak novih ambasadora i generalnih konzula. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari