U igri zamena "srpski jug" za "kosovski sever" 1Foto: Stanislav Milojkovic

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić juče je i pre najavljenog sudbonosnog septembra konačno priznao da je razgraničenje sa kosovskim Albancima rešenje za koje se on zalaže na Kosovu i Metohiji.

Treba da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada – to je uvek izvor potencijalnih sukoba i problema. Ja se zalažem za razgraničenje i to ne krijem, svakako se zalažem i to je politika koju predstavljam, a da li će ona dobiti podršku naroda ili ne zavisi od nas i dodao je da je za „tango potrebno dvoje“- rekao je Vučić u Šidu, tokom posete fabrike za preradu mesa.

U političkim izvorima bliskim vlasima za sada niko ne može da potvrdi da li je Vučić navodno dobio „signal“ sa Zapada da je „plan prihvaćen“ pa je juče izašao u javnost sa razgraničenjem, što je navodno i jedna od razloga što je zvanični Beograd prekjuče prećutao izjavu Hašima Tačija o „pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu“ u okviru „korekcije granica sa Srbijom“.

Diplomatski krugovi u Prištini, pak, nagoveštavaju da bi Vučić u zamenu za „tri opštine na jugu centralne Srbije dobio sever KiM“, ali bi morao da se obaveže da neće biti cepanja BiH i da će pomoći ulazak Makedonije u NATO. Vlast u Beogradu je, navodno, upoznata i sa tim da ni posle razgraničenja ono što bude ostalo od Srbije neće bar jednu deceniju ući u EU, dok bi deo KiM, čiju će nezavisnost morati da prizna, trebalo da postane član UN. Danasovi izvori spekulišu da Beograd navodno već ima plan koje će sve opštine u centralnom delu ili onom što od Srbije ostane prihvatati Srbe koji ne žele da ostanu pod vlašću Prištine.

Arhimandrit Sava (Janjić), iguman Visokih Dečana, juče preko društvenih mreža poručio je da je „razgraničenje koje je već dogovoreno u grubim linijama između Prištine i Beograda, u suštini je kolosalni poraz za Srbiju jer se njena de jure teritorija treba podeliti i po etničkom principu – Sever Kosova za Preševsku dolinu“.

„Preciznije rečeno, Srbija zadržava sever Kosova ili jedan njegov deo, koji ionako kontroliše, a treba da preda ostali deo KiM sa većinom našeg naroda i svetinja i po svemu sudeći deo prostora Preševa i Bujanovca. Dakle vlastodršci u Srbiji spremni su da predaju kosovskim Albancima teritoriju za koju su se barem po Ustavu na Evanđelju zakleli da će čuvati kao deo Srbije…

Budući, ipak, da je reč o podeli teritorije na etničkom principu, dugoročne posledice za Evropu biće veoma opasne ali, hvala Bogu, dosta je pametnih ljudi i međunarodnih i domaćih o tome govorilo na vreme. Nisu ih slušali. Procenjujem da će ovaj sporazum, ako ga uspeju sprovesti izazvati toliku nestabilnost da će budućnost ovog dela u Evropi za dugo biti na listi čekanja“, poručio je, između ostalog, arhimandrit Sava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari