U petak protest u Nišu zbog odbijanja Skupštine grada da raspravlja o zagađenju vazduha 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i odbornik Miodrag Stanković pozvao je Nišlije da se u petak 24. januara u 18 časova okupe ispred Skupštine grada na protestu „Provetrimo Niš, dišimo slobodno“.

Ova akcija najavljena je zbog odbijanja vladajuće većine u Skupštini grada Niša da dnevni red prvog ovogodišnjeg zasedanja prošire tačkom tokom koje bi se raspravljalo o merama za smanjenje zagađenje vazduha.

„Pozivam sve ljude koji su zabrinuti zbog vazduha koji dišemo da se okupimo i na jedan miran način pošaljemo poruku vlasti da moraju što pre da izađu sa konkretnim merama i rokovima kako bi imali čist vazduh“, izjavio je Stanković.

On je podsetio da je Skupštini grada predao odborničku inicijativu i zahtevao, između ostalog, besplatni javni prevoz u periodima velikog zagađenja, manje cene grejanja Gradske toplane kako bi se građani stimulisali da se priključe, a za one koji to ne mogu subvencije za ekološko grejanje.

„Predložio sam i poništenje tendera za gradski prevoz jer je tenderom koji je nedavno završen dozvoljeno prevoznicima da gradski prevoz obavljaju i autobusima sa ‘Euro 3’ motorima. Moj zahtev je da se gradski prevoz omogući jedino autobusima sa ‘Euro 4’ ili ‘Euro 5’ motorima, ili na električni pogon“, kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, jedna od mera koju je predložio je i hitno gašenje kotlarnica svih javnih ustanova koje kao energent koriste ugalj i mazut.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš moj grad“ Dragoslav Ćirković je po okončanju jučerašnjeg Skupštinskog zasedanja rekao da je ta odbornička grupa takođe tražila proširenje dnevnog reda i tražila odgovornost za ljude koji nisu učinili ništa da Niš ne bude jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu.

„Niko od predstavnika izvršne vlasti ne čini ništa da se definišu zagađivači. Da vidimo da li su to ‘Evro 3’ motori, da li su to automobili, da li je to životni standard i privredni rast najveći u Evropi“, izjavio je Ćirković.

On je istakao da izveštaj o radu niške toplane pokazuje da je to preduzeće u 2019. godini za rad kotlarnica utrošila 1,5 miliona kilograma mazuta, energenta koji više niko u svetu ne koristi za zagrevanje.

Član odborničke grupe „Niš moj grad“ Branislav Jovanović kazao je da je Nišlije „potrula“ „Gradska toplana“ i osam toplana na mazut.

„Nema širenja gasifikacije, nema novih toplovoda. Svi se isključuju sa daljinskog grejanja, niko se ne priključuje. Saborni hram se isključio i prešao na grejanje na pelet“, istakao je Jovanović.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine prosečna koncentracija PM 10 čestica u Nišu od početka godine bila je u granicama dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom vazduha samo 5. i 6. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari