U petak sastanak opozicionih lidera povodom poziva da "poslušaju narod" 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta, potpisnica zahteva za poštene i slobodne izbore iz decembra, sastaće se sutra (petak 25. januar) i razgovarati o tome sa čim će izađi pred građane koji jednom sedmično protestuju na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije.

Predsednik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović za Danas kaže da javnost posle petka može očekivati zajednički rad na sveobuhvatnom dokumentu koji će dati formalno obličje zahtevima sa protesta.

On navodi da je rad na tome već počeo, da se razume trenutak i potreba da se ne odugovlači, te da će se pripadnici opozicije truditi da svoj posao obave dobro i brzo. Prema njegovim rečima, svi pozvani su se održavali pozivu i očekuju se sutra na sastanku.

Zelenović je nedavno gostujući na televiziji N1 rekao da su sve poruke upućene opoziciji s protesta legitimne i na mestu i da je opozicija potpuno razumeli šta su rekli glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo.

„Razumeli smo poruku, bavimo se time, očekujemo da izađemo s dobrom ponudom pred građane, da budemo puni razumevanja o onome što su glavne teme u društvu“, rekao je Zelenović. On je naveo da se želi dogovor svih učesnika u društvu koji imaju težnju da žive normalno i da je potrebno da se prevaziđu razlike.

Podsetimo, neformalni lider protesta, Branislav Trifunović, je na poslednjem protestu rekao da se od opozicije traži plan zdrave i jasne uprave kojoj će se političari prilagoditi, te da treba da napišu kako će biti smenjeni ukoliko ne budu valjali. On je u izjavama govorio i da opozicija treba nešto konkretno da ponudi narodu kako bi joj se verovalo, te da treba puno da radi na tome. Sa mejl adrese stopkrvavimkošuljama, poslato je takođe pismo anonimnih građanskih organizatora protesta u kome se pozivaju političari da „poslušaju narod“ i da građani na ulicama ne biraju vlast već „servis građana“.

Posle ovakvih izjava, oglasio se i opozicioni Savez za Srbiju, koji je saopštio da su 30 tačaka njihovog plana i dokument o izbornim uslovima dobra polazna osnova za razgovor. Uz to u SZS smatraju da je njihov predlog o prelaznoj vladi stručnjaka, u kojoj neće sedeti niko od lidera Saveza, najbolji garant da neće sve ostati isto kada bude smenjen ovaj režim.

Nova stranka je saopštila da predlaže formiranje Nacionalnog demokratskog saveta, kao privremenog tela sastavljenog od predstavnika političkih partija, pokreta i saveza, kao i predstavnika građana.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd poručuju da će prihvatiti poziv na jer je njihov stav da o pitanjima izbora i borbe protiv nasilja i desnog ekstremizma sarađuju sa drugima. „Ostajemo i pri stavu da ćemo svoj doprinos rušenju kriminalne vlasti Aleksandra Vučića dati kroz Građanski front, odnosno kroz stvaranje nove političke snage sa pokretima i grupama sa kojima delimo ideje solidarnosti, socijalne pravde i sigurnosti za sve naše građane, a koje u prethodnom periodu ni na koji način nisu učestvovali u siromašenju našeg društva, u urušavanju institucija, neustavnom otimanju imovine radnika, privatizaciji javnih resursa i razvijanju mehanizama kontrole medija, kao što je to slučaj sa mnogim tradicionalnim političkim partijama“, rekao je za Danas Radomir Lazović iz NDB. U GF je više lokalnih udruženja poput Lokalnog fronta iz Kraljeva i Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša.

I iz SDS Borisa Tadića poručuju da će prisustvovati sastanku opozicije. Marko Đurišić u ime SDS, za naš list kaže da ima puno predloga za sastanak, ali da će o tome prvo razgovarati sa kolegama iz opozicije, jer jedino takav pristup ima smisla.

Potpisivanju 14. decembra nisu prisustvovali iz DJB Saše Radulovića, ali je rečeno da su dali potpis. Iz tog pokreta saopšteno je da zahtev protesta ne može biti Vučićeva ostavka, već samo konkretni zahtevi za fer izbore. Dokument je potpisala pak Tatjana Macura, bivši DJB, sada Stranka moderne Srbije. Pokret slobodnih građana nije potpisnik dokumenta, ali će se možda priključiti nakon što u subotu 26. januara bude izabran novi predsednik posle povlačenja Saše Jankovića.

Šta je dosad traženo

Prema saopštenjima, spisak zahteva neformalnih organizatora protesta glasi: da se otkriju nalogodavci napada na opozicionara Borka Stefanovića i novinara Milana Jovanovića, pozadina i izvršioci ubistva Olivera Ivanovića, da ministar policije Nebojša Stefanović podnese ostavku, da Radio-televizija Srbije izveštava pet minuta o protestima i da omogući ravnopravan prostor za opoziciju i vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari