U Skupštini Srbije sutra 13 predloga zakona i odluka o infrastrukturi 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U Skupštini Srbije sutra, u ponedeljak, počinje vanredno zasedanje o predlozima 13 zakona i odluka o infrastrukturi, najavila je Vlada Srbije.

Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije infrastrukturnih objekata od posebnog značaja donosi se da se brže izgradili putevi, pruge, vazdušne i vodne luke i komunalna infrastruktura, vrednosti pet milijardi evra, planirani u novom investicionom ciklusu Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pred poslanicima će biti i dva predloga odluka o oduzimanju delu železničke infrastrukture svojstva dobra u opštoj upotrebi jer je Vlada Srbije predložila ukidanje 1.030,7 kilometara pruga na kojima duže vreme nema železničkog saobraćaja.

Tako će ukupna dužina pruga na teritoriji Srbije, uključujući i pruge na Kosovu i Metohiji iznositi 3.314,2 kilometra.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na gradjevinskom zemljištu uz naknadu, treba da doprinese da se okonča svojinska transformacija zemljišta i omogući efikasnije obezbedjivanje bankarskih garancija za to.

Predlogom zakona o izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju menjaju se odredbe o finansijskoj sposobnosti preduzeća, o prodaji voznih karata putem interneta, i olakšava planiranje prevoza.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predložen je radi uskladjivanja domaćih s propisima Evropske unije, i radi preciziranja i redefinisanja normi koje će omogućiti dalje napredovanje Srbije na listi Svetske banke „Duing biznis“.

U saopštenju je navedeno da su najznačajnije izmene su u vezi sa izdavanjem licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima.

Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru treba da omogući da ova oblast bude uredjena jednim propisom umesto sadašnja tri i da nadležnost bude objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda.

Predlogom zakona o izmeni Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, povećaće se maksimalna spratnost objekata sa šest na osam spratova.

Pred poslanicima Skupštine biće i dva predloga zakona iz oblasti vodnog saobraćaja.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama nadležnosti se sa Agencije za upravljanje lukama prenose na Ministarstvo, a Predlogom zakona o hidrografskoj delatnosti će se urediti pravni okvir u skladu s medjunarodnim standardima.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju se uredjuju pitanja obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, a domaći propisi biće uskladjeni sa regulativom EU.

Na sednici će se razmatrati i Sporazum vlada Srbije i Irana o vazdušnom saobraćaju i Aneksa sporazuma vlada Srbije i Turske o saradnji na infrastrukturnim projektima.

Predloge svih propisa će na sednici Skupštine Srbije obrazložiti ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari