U Srbiji obeležen Međunarodni dan otvorenih podataka 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je povodom Međunarodnog dana otvorenih podataka otvorila konferenciju „Podaci i eUprava: Iskra za budućnost“ koju su organizovali Kancelarija za IT i eUpravu i UNDP Srbija, uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva.

Na otvaranju konferencije su učestvovali i dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Nj.E. Šan MakLeod, ambasadorka Velike Britanije u Republici Srbiji kao i Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Republici Srbiji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je tom prilikom čestitala dobitnicima nagrada šampionima otvorenih podataka koji su tokom prošle godine doprineli inicijativi otvaranja podataka u Srbiji. Šampion otvorenih podataka na republičkom nivou je Ministarstvo prosvete, dok je na lokalnom nivou to grad Kragujevac. Ovogodišnja iskra budućnosti otvorenih podataka pripala je gradu Beogradu, dok je građanska inicijativa otvorenih podataka pripala Beogradskoj otvorenoj školi, All things talk i Internet društvu Srbije. Nacionalni projekat otvorenih podataka – Upoznajte opštine Srbije pripao je kompaniji Enetel Solutions. U kategoriji Otvoreni podaci za zaštitu životne sredine nagrada je pripala Portalu Šuma i Klima, mladoj ekipi iz organizacija CRNOG, Jedan Stepen Srbija i Srpski zalog za svemir. Oni su već ovim projektom nagrađivani evropskom i svetskom nagradom i zasluženo su dobili priznanje i u Srbiji.

Jedan od prvih događaja, organizovan u okviru 100 dana od formiranja Vlade, bio je upravo uspostavljanje novog nacionalnog Portala otovrenih podataka. U oktobru 2017. godine na novom Portalu je tek nekoliko institucija ponudila 20tak setova podataka. Dve i po godine kasnije na Portalu je više od 50 institucija objavilo skoro 2.000 setova podataka. U pitanju su podaci o gradskom prevozu, bazama lekova, saobraćajnim nezgodama, zagađenju vazduha, kulturnim institucijama, koncentraciji polena u vazduhu, lokalnim budžetima, geoprostorni podaci.

„U prethodnom periodu organizovali smo takmičenje institucija u otvaranju podataka i raspisali otvorene pozive privatnom i civilnom sektoru da kroz sedam izazova iskoriste raspoložive otvorene podatke, da proizvedu kvalitetne i korisne slučajeve upotrebe i zahvaljujući tome naprave novu vrednost. Danas imate priliku da u okviru izložbe u Palati Srbija vidite 10 odabranih primera različitih mobilnih i veb aplikacija, portala i inicijativa koji ne bi postojali da nije bilo otvorenih podataka“, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da je trud, kako na otvaranju novih skupova podataka, tako i na motivisanju građana, organizacija i kompanija da ih aktivno koriste ukazuje na važan zaključak – da bi inicijativa otvorenih podataka ostvarila svoj pun potencijal u Srbiji, neophodno je da zajedno utičemo na otvaranje novih skupova podataka. . „Kancelarija za IT i eUpravu ostaje otvorena za sve vas koji imate predloge i inicijative, jer jedino zajedno možemo da jačamo postojeći ekosistem otvorenih podataka“, dodao je Jovanović.

„Kao nikada pre, nove tehnologije omogućile su vladama veću transparentnost, pristup informacijama i veću odgovornost građanima. Koristi od otvaranja podataka su velike i u

svakodnevnom životu. Projekat „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ omogućio je objavljivanje podataka o javnom prevozu za 6 gradova u Srbiji – Niš, Kragujevac, Užice, Suboticu, Beograd i Pančevo. Ponosna sam što je Ujedinjeno Kraljevstvo, trenutno, najveći bilateralni donator u ovoj oblasti, u Srbiji i što je naša saradnja dovela do konkretnih rezultata,“ rekla je Šan Makleod, britanska ambasadorka u Srbiji.

Digitalni alati mogu da nam pomognu da odgovorimo na najveće izazove današnjice – od zdravstvenih pretnji poput korona virusa do klimatskih promena i zagađenja vazduha. Da bismo u tome uspeli potrebni su nam kvalitetni otvoreni podaci, kako bi građani, istraživači i privreda mogli da ih koriste za stvaranje novih rešenja, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

„Mi u UNDP-u doživljavamo tehnologiju i digitalizaciju kao važne pokretače za postizanje svih Ciljeva održivog razvoja. Istovremeno, postoji rizik da će tehnologija dovesti do povećanja nejednakosti među ljudima. Kako je naša misija da niko ne bude izostavljen, UNDP koristi tehnologiju i inovacije da bi premostio digitalni jaz.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari