Ujedinjenje DS na jugu Srbije tek na početku 1Foto: RTV

Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju odlučili su u nedelju da se ujedine.

Na prvom narednom predsedništvu jedinstvene DS tema će biti kako tehnički izvesti ukrupnjavanje na lokalu. Još nije poznato da li će biti novih stranačkih izbora, ali najavljuju da će i na jugu delovati kao jedna politička organizacija, pišu Južne vesti.

Demokratska stranka jeste partija iz koje su nastale mnoge druge, ali sada su se odlučili za obrnut proces. Lider niških demokrata napominje da je usvojena Deklaracija o zajedničkoj borbi za evropske vrednosti koja podrazumeva ulazak Srbije u EU i “vraćanje otete slobode”.

– Ujedinili smo se jer smo odgovorni i racionalni ljudi i jer je potrebna jaka politička organizacija koja će se zalagati za suštinske promene u Srbiji i boriti da evropske vrednosti budu uključene u svakodnevni život, a ne da budu tek slovo na papiru – kaže Stanković.

Ostala je nedoumica ko će voditi ujedinjene demokrate, ali Stanković navodi da je to najmanje bitno i da tek slede tehnikalije ujedinjenja.

– Na prvom Predsedništvu jedinstvene Demokratske stranke koga čine članovi predsedništva 3 organizacije razgovaraće se o tehnickim detaljima. I na nivou Srbije, a i na lokalu delovaćemo kao jedna organizacija – navodi Stanković.

U Pirotskom okrugu demokrate neorganizovane

Nakon ujedinjena Demokratske stranke, stranke Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratske stranke u jedinstvenu Demokratsku stranku, predstavnici lokalnih odbora ovih stranka u Pirotskom okrugu i dalje ne znaju šta će im novo pregrupisanje doneti.

Nakon poslednjih lokalnih izbora 2016. godine lokalni odbor Demokratske stranke nastavio je da funkcioniše samo u Babušnici, gde ova stranka ima 2 predstavnika u lokalnom parlamentu.

Ujedinjenje stranaka u jedinstvenu Demokratsku stranku za sada neće ništa promeniti u babušničkom odboru jer, kako kaže odbornik Slobodan Stanić tamo postoji samo lokalni odbor demokrata.

– Ostaje po starom, samo imamo poziv za skupštinu i nemamo nikakvih drugih obaveštenja. Za sada se ništa ne menja, ali ne znači da neće doći do promena – kaže Stanić.

U Beloj Palanci svi članovi demokrata kolektivno su prešli 2014. godine u tada novoformiranu Socijaldemokratsku stranku, da bi početkom juna 2016. svi oni “preleteli” u Srpsku naprednu stranku. Time su demokrate ostale bez predstavnika u Beloj Palanci.

Slična situacija sa “preletanjem” članova desila se i u Dimitrovgradu, gde je sadašnji predsednik Opštine Vladica Dimitrov (SNS) u tu stranku prešao iz redova DS-a.

Trenutno u Dimitrovgradu lokalni odbor ima samo stanka Zajedno za Srbiju, a predsednik odbora Zoran Gerov kaže da je ovo novi početak za sve 3 stranke koje će sada zajednički nastupati.

– Mislim da je to dobro i za DS i za sve građane. Na lokalu će se ujediniti svi lokalni odbori koji postoje. U Dimitrovgradu ne postoji lokalni odbor demokrata iako smo na poslednjim izborima nastupali kao koalicija Zajedno za Srbiju – Demokratska stranka – kaže Gerov.

Po njegovim rečima njihov odbor preuzeće odbor DS-a, a očekuje i nove ljude da se uključe u rad na lokalu.

Predsednik lokalnog odbora SDS-a Vladica Tošić kaže da u Pirotu i dalje nisu obavešteni šta će ujedinjenje doneti.

– Videćemo posle dešavanja u Beogradu šta i kako dalje, koje su naše obaveze i šta ujedinjenje podrazumeva. Nemamo nikakvih detalja, čekamo instrukcije iz Beograda – kaže Tošić., onda imati i više informacija za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari