Umesto kod Putina, Vučić će 7. maja biti kod Erdogana 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće se odazvati eventualnom pozivu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i prisustvovati njegovoj inauguraciji, saznaje Danas.

Kako nezvanično saznajemo od sagovornika iz diplomatskih krugova, a bliskih kabinetu predsednika Srbije, 7. maja, za kada je zakazana inauguracija Vladimira Putina i preuzimanje novog mandata na poziciji predsednika Rusije, predsednik Srbije će boraviti u zvaničnoj poseti Turskoj, gde će se videti sa predsednikom te države Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, najverovatnije će pozvati na svoju inauguraciju srpskog kolegu Aleksandra Vučića, pojavila se, pre dva dana, vest u listu Novosti. Kako su preneli, Putin će pozvati Vučića na inauguraciju, „iako za tu svečanu priliku uglavnom prima državnike iz neposrednog okruženja“. Takođe, Novosti su konstatovale da „bez obzira na to što bi ovaj poziv nesumnjivo bio velika čast za Srbiju i Vučića lično, svakako bi se iz zapadnih centara moći na to gledalo kroz duple ideološke naočare“. Dalje se navodi da bi pojavljivanje Vučića unutar drevne moskovske tvrđave usred rasplamsalog rata sankcijama koji SAD i EU vode protiv Rusa, kao i novog zaoštravanja u Siriji, ne bi ostalo izvan konteksta obnovljene hladnoratovske borbe.

– Iz ponašanja rukovodstva Srbije, poslednjih nekoliko nedelja može se zaključiti da su i sami počeli da shvataju da autistična politika takozvanog trećeg puta ima svoju cenu, i da polako počinje da ugrožava stepen podrške sa Zapada. Ukoliko je tačno da Vučić 7. maja odlazi u Ankaru, a ne u Moskvu, to se može shvatiti kao dobar znak – ističu, između ostalog, sagovornici našeg lista iz diplomatskih krugova EU.

Oni ističu da balansiranje Beograda u globalnoj utakmici ne daje rezultate, odnosno da ucenjivanja Brisela, kroz briselski dijalog i veze sa Rusijom počinju da stvaraju opipljivu i merljivu štetu na svim stranama. Možda se može sedeti neko vreme na dve stolice u isto vreme, navode Danasovi diplomatski izvori koji posmatraju aktuelne prilike u Srbiji, ali, dodaju, da se ne mogu neprekidno lagati svi akteri koji sede na tom velikom stolu.

– Za Srbiju i Vučića je bilo dosta razumevanja od 2012. godine, kada je reč o lutanjima u spoljnoj politici. Bliske veze sa Rusijom uvek su bile shvaćene kao cena koju Srbija plaća zbog politike nepriznavanja Kosova. I mada je Srbija postala zemlja kandidat, dozvoljeno joj je da ne usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU. Pitanje rata u Siriji, sankcije protiv Rusije, neglasanje za razne rezolucije, koje je kandidovala EU, na međunarodnim forumima, bliske veze sa problematičnim arapskim kapitalom… Sve je to bilo prećutno ignorisano od strane SAD i EU – komentarišu za Danas diplomatski izvori u odgovorima na pitanja o tome kako vide aktuelni spoljnopolitički kurs Aleksandra Vučića.

Oni dodaju da tu spada i poseban problem, odnosno način na koji se Vučić odnosi prema slobodi medija i reformama u načelu.

– Sedenje na dve stolice dugoročno je neodrživo. Da je to tačno, pokazuju poruke koje SAD i Nemačka šalju Beogradu – potpiši papir o Kosovu, zaboravi na podelu i pristani na članstvo Kosova u međunarodnim forumima, uključujući UN – kažu sagovornici našeg lista.

Ako već nisi uveo sankcije Rusiji, dodaju oni, onda pokaži da Srbija nije najveći saveznik Rusije na Zapadnom Balkanu, „nemoj potpisivati sporazume poput sporazuma MUP-FSO, koji je ratifikovan u parlamentu Srbije, dokaži da nisi zemlja koja služi pranju novca i potencijalnom sponzorstvu globalnog terorizma, što je identifikovala FAFT lista“.

Matvijenko bila na Vučićevoj svečanosti

Na svečanoj inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 23. juna prošle godine, gost iz Rusije bila je Valentina Matvijenko, predsednica Gornjeg doma parlamenta Rusije. Matvijenko je stalni član Saveta bezbednosti Ruske Federacije i slovi za treću najuticajniju političku ličnost Rusije, posle predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva. Ruski mediji je već godinama biraju za najmoćniju ženu u toj zemlji. Pretpostavlja se da će Aleksandar Vučić na inauguraciju Vladimira Putina poslati svog izaslanika visokog ranga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari