UNMIK: Pogrešno tumačenje izveštaja 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Današnje napomene mogu proizaći iz pogrešnog tumačenja izveštaja generalnog sekretara u nekim medijima, izjavila je RTV Kim portparolka UNMIK Sanam Dolatšahi…

, zamoljena da prokomentariše tvrdnju Ramuša Haradinaja da je Kosovo prekinulo komunikaciju sa ovom misijom.

Dolatšahi je naglasila da je pomenuti “izveštaj (generalnog sekretara UN Antonija Gutereša) izneo činjenice, kao što je navedeno u nastavku: “Dana 6. novembra, kosovska vlada je uvela porez od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, navodeći kao razlog ‘upornost Beograda da oslabi međunarodni položaj Kosova.

Dana 21. novembra, jedan dan nakon glasanja na generalnoj skupštini INTERPOL, pošto Kosovo nije uspelo da postane član, Vlada Kosova podigla je porez na uvoz roba iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto i zabranila ulazak na Kosovo svih roba pod oznakom “UNMIK Kosovo” i “Kosovo i Metohija”.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj objasnio je da su te mere odgovor na ‘godine kampanje Beograda da potkopa napore Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama’”.

Iz UNMIK poručuju da “pažljivo prate situaciju kako bi izbegli moguće nesporazume”. Dolatšahi je naglasila da UN ostaju posvećene „ulozi da služe narodu Kosova u okviru mandata poverenog od Saveta bezbednosti“. „UN ostaje posvećen tome da naši odnosi sa ljudima i institucijama na Kosovu rade u korist Kosova i svih procesa koji će promovisati mir i stabilnost“, zaključila je kratko za RTV Kim Sanam Dolatšahi.

Ranije tokom dana mediji su preneli izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja koji je rekao kako je „Kosovo prekinulo komunikaciju sa misijom UNMIK i da stoga ne smatra da su pisma koja ova misija šalje Ujedinjenim nacijama odraz istine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari