UOS bez Dveri, priključuje se Državotvorni pokret 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Udružena opozicija Srbije u ponedeljak, 10. avgusta, potpisivanjem sporazuma stranaka i pokreta o osnivanju i zajedničkom delovanju praktično počinje da postoji.

Sve stranke i pokreti koji su činili Savez za Srbiju, izuzev Dveri, biće deo nove fleksibilnije organizacije čiji je cilj borba za medijske i izborne uslove.

Osim njih Udruženoj opoziciji Srbije priključiće se Državotvorni pokret Slobodana Samardžića, Pokret Slobodna Srbija, Šumadijska regija, Građanska platforma, Makedonska partija, a najverovatnije i Demokratski savez vojvođanskih Mađara. Očekuje se da će se UOS pridružiti i brojni pojednici.

Slobodan Samardžić, lider Državotvornog pokreta, potvrdio je za Danas da će njegov pokret od ponedeljka biti deo Udružene opozicije Srbije, jer, kako kaže, cilj je da se objedine sve snage koje su zainteresovane da se izbore uslovi za normalan život, uslovi za medijsku ravnopravnosti, kao i izborni uslovi.

„Ovakvo stanje i čitava politika ove vlasti je neodrživa, netransparentna i neustavna. Sve je naopako i sve se vodi iz jednog centra“, ističe Samardžić.

Saša Mladenović, predsednik Izvršnog odbora Pokreta Slobodna Srbija, koji je nastao izdvajanjem iz PSG, objašnjava za naš list da od samog starta njegov pokret aktivno učestvuje u stvaranju jedne ideološki različite organizacije, čiji je cilj zajednička borba za poštovanje medijskih i izbornih uslova.

„U protekle tri godine Građanska platforma je bila snažan zagovornik zajedničkog nastupa opozicije prema nedemokratskom režimu Aleksandra Vučića sa osnovnim ciljem ne samo da se smeni bahata, korumpirana i nekompetentna vlast, već da se promeni naopaki sistem. Sledeći taj cilj, Građanska platforma je bila deo svih zajedničkih aktivnosti opozicije: narodni poslanici Sonja Pavlović i Jovan Jovanović učestvovali su od samog početka i dosledno istrajali u bojkotu zasedanja obesmišljene Narodne skupštine. Nedvosmisleno smo podržavali građanske proteste, potpisnici smo Zajedničkih uslova za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, kao i Sporazuma sa narodom, i, konacčno, poštujući potpisani Sporazum, bojkotovali smo lažne izbore. Uvereni da se samo zajedničkim nastupom opozicije može smeniti režim Aleksandra Vučića, bićemo i među osnivačima Udružene opozicije Srbije. Udružena opozicija će biti organizovana na drugačijim osnovama nego što je to bio Savez za Srbiju, koji je, osim čvršće strukture, imao i jasan ideološki predznak. Zbog svega toga, ne samo Građanska platforma, već i neke druge stranke i političke organizacije, koje će sada biti deo Udružene opozicije, ostale su van tog saveza. Očekujemo da će ovaj novi, širi i fleksibilniji pristup okupljanju opozicije, koji je otvoren prema svima koji se dosledno bore protiv aktuelnog režima, ubrzo dovesti do stvaranja uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora, odnosno do smene vlasti Aleksandra Vučića“, ističu za Danas u Građanskoj platformi.

Ovo udruženje osnovano je u vreme predsedničkih izbora 2017. a bivši poslanici Sonja Pavlović i Jovan Jovanović su ranije bili u pokretu Dosta je bilo.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, komentarišući kritike da je Udružena opozicija Srbije samo prepakovani Savez za Srbiju koji je promenio ime, kaže za Danas da je reč o organizaciji koja će imati suštinski drugačiju strukturu i drugačiju formu udruživanja.

„Udružena opozicija Srbije biće jedna fleksibilnija i fluidnija forma opozicionog organizovanja koja nema pretenziju da bude programska koalicija. Postoji samo jedna ključna tačka koja povezuje članice buduće Udružene opozicije, a to je borba protiv režima i za uspostavljanje demokratskih, medijskih i političkih uslova koji bi naravno omogućili demokratske izbore. UOS neće biti ni SZS, ni DOS, čak nije ni koalicija. To je nešto između DEPOS-a i Saveza za promene sa minimalnim zajedničkim nitima koje povezuju članice“, objašnjava Vukadinović.

Dodaje da baš zbog te labave organizacije ne vidi razloge zbog kojih su Dveri, koje su bile u čvrstom Savezu za Srbiju, sada odlučile da put nastave samostalno.

I politikolog Cvijetin Milivojević smatra da je logično što je Savez za Srbiju, odnosno Savez za bojkot prestao da postoji, jer se unapred znalo da ima oročenu misiju. On kaže da ipak nije očekivao da će se ta misija završiti 21. juna, već je očekivao da će ta opozicija okupljena oko SZS formirati neku vrstu paralelnog parlamenta.

„No bilo kako bilo ne vidim ništa neobično i nelogično u formiranju Udružene opozicije Srbije. Jedino mi je nelogično kako će UOS tretirati neke političke stranke za koje se mora priznati da su opozicione, iako su učestvovale na izborima. Ne znam da li će za nih biti mesta. Ali ako i UOS nastavi borbu na neenergičan način kao i do sada i ovakvim tempom obraćanja građanima ne mogu nešto mnogo da postignu, jer bez aktivizma nema rezultata, osim da računaju da Vučić napravi neke gafove“, kaže Milivojević.

Dodaje da bi UOS mogao da iskoristi nekoliko kriznih situacija, to su kovid, činjenica da je mali broj građana izašao na izbore, Kosovo, a od kraja septembra verovatno i ekonomsku krizu.

Razumeo sam, kaže Milivojević, da je cilj UOS da iznudi vanredne parlamentarne izbore, ili makar da se dobro pripremi za izbore koji slede, predsedničke i beogradske.

„Ukoliko to ne učine, male su šanse za uspeh“, zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari