Uvrede i optužbe tokom svedočenja Tačija pred komisijom za “guleniste” 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Svedočenje predsednika Kosova Hašima Tačija pred istražnom parlamentarnom komisijom za slučaj proterivanja šest turskih državljana marta prošle godine protiče uz obostrane uvrede i optužbe.

Na početku svedočenja Tači je zatražio da sazna ime stručnjaka koji je pripremio nacrt izveštaja komisije i pri tome istakao da takve izveštaje koji zadiru u nacionalnu bezbednost Kosova ne može raditi bilo ko.

Kazao je da neće odgovarati ni na jedno pitanje pre nego što dobije odgovor.

Pitao je poslanika Samoopredelenja Sami Kurtešija da li je stručnjak koji je radio izveštaj možda njegov lični prijatelj, na šta je Kurteši odgovorio da je to „najveća optužba i laž Tačija protiv njega“.

To je povećalo tenzije i dovelo do verbalnog sukoba Kurtešija i člana komisije iz DPK, Hajdara Beća.

Na sve primedbe Kurtešija, Tači je odgovarao „ti si dobar dečko i volim te“.

Član komisije iz Demokratskog saveza Kosova, Anton Ćuni je optužio Tačija da stvara dramu kako ne bi odgovarao na pitanja članova komisije.

Do sada Tači je odbio da odgovora na pitanja komisije dok se na razjasni pod kakvim je uslovima i od koga angažovan stručnjak koji je radio nacrt izveštaja u kojem se konstatuje da je prilikom ekstradicije šest turskih državljana bilo 31 gaženje ustavnih i zakonskih normi.

Prištinski mediji pišu kako „umesto da bude ispitivan, Tači ispituje članove parlamentarne istražne komisije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari