Vanredni izbori samo ako referendum bude na proleće 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

U Srpskoj naprednoj stranci trenutno se razmatraju dve opcije povodom izvođenja građana na biračka mesta, tvrde politički izvori Danasa.

Prema jednoj – ukoliko u novembru bude održan referendum o rešenju za Kosovo, vanrednih izbora neće biti u dogledno vreme. Prema drugoj, ukoliko se taj referendum pomeri za proleće, vrlo je verovatno da će biti održan zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima. Kako prenose naši izvori, naprednjaci po već ustaljenom običaju, razmatraju razloge za i protiv ovih termina, s tim što će konačnu reč dati predsednik stranke i Srbije Aleksandar Vučić. Naši sagovornici pretpostavljaju da su u igri razlozi koji se tiču mogućnosti da građani masovno izađu na birališta, a zatim i kontrole. Obe stvari naravno u smislu dovoljnog odziva da rešenje za Kosovo dobije pun legitimitet, kao i te da se ne dođe u situaciju protestnog glasanja – da referendum ne uspe. I to posebno kada je reč o kapilarnim glasovima, koji bi mogli da odbiju poslušnost. U izvesnom smislu, utisak je naših sagovornika, više računa vodi o unutrašnjem raspoloženju unutar SNS nego o opoziciji. Najave da bi opozicioni Savez za Srbiju Dragana Đilasa koji je u nastajanju mogao da pozove na bojkot bilo izbora, bilo referenduma, takođe se uzimaju u obzir, ali se i dalje prednost daje raspoloženju u članstvu.

Takođe, naši izvori tvrde da je samo uskom krugu ljudi unutar SNS jasno da se u Briselu ne vode nikakvi pregovori o razgraničenju, podelama i bilo kakvim teritorijalnim prekrajanjima između Beograda i Prištine. Jedina tema su ovlašćenja Zajednice srpskih opština, i tu je Vučićev stav i dalje dosta tvrd, on mora dobiti nešto sa čim će moći da pokrene javno mnjenje na pozitivan ishod referenduma. Tačnije, mora da prikaže da su Srbi dobili maksimum u Zajednici srpskih opština, da Srbija nikada ne mora da prizna Kosovo, a to znači da pošalje ambasadora u Prištinu. Ali, da je zauzvrat kompromis u tome što se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, što znači dizanje rampe za stolicu, po svoj prilici za početak posmatračku, u Ujedinjenim nacijama. U Prištini vlada veliko međusobno nepoverenje tamošnjih političara da će onaj ko uspe da bude potpisnik dogovora sa Srbijom pokupiti sav politički profit, i zato su poslednji put u Brisel pozvani svi vodeći političari. U julu su sa Federikom Mogerini razgovarali i Hašim Tači, predsednik Kosova, i Ramuš Haradinaj, premijer, kao i Kadri Veselji, predsednik Skupštine, svi zajedno u jednoj delegaciji.

Da li i šta tačno zapinje u vezi sa ovlašćenjima ZSO, prema našim sagovornicima, u ovom trenutku znaju samo u Evropskoj službi za spoljne poslove. Posle letnje pauze međutim, mogući je novi non pejper krug, odnosno dostavljanje nacrta dokumenta Vučiću i njegov odgovor. Prema našim sagovornicima, mnogo je verovatnije da će on podršku tražiti direktno od naroda i da će taj referendum potom da ratifikuje Skupština, nego što će ga samo dati parlamentu na raspravu i usvajanje.

Međutim, pojedini opozicioni lideri tvrde da će i referendum i izbori biti na jesen. Predsednik opozicione Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić planira da za 4. novembar raspiše referendum o Kosovu zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima.

„Zapadu je potreban potpis Srbije na sporazum koji bi Prištini omogućio članstvo u UN. Vučić planira da okonča pregovore o sporazumu i da onda kaže ‘papir će biti potpisan ako pobedi SNS’. NJega isključivo zanimaju još četiri godine na vlasti i spreman je da se odrekne i Kosova zarad tog cilja“, rekao je Jeremić televiziji Naša.

Predsednik Narodne stranke, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, kazao je da je o mogućem datumu izbora saznao od svog bivšeg kolege, i da je to očekivanje najvišeg državnog rukovodstva jedne od članice Saveta bezbednosti UN.

Jeremić je ocenio da je Vučiću referendum o Kosovu manje važan, jer će kako je naveo, „svakako biti potpuno izmanipulisan“, a referendumsko pitanje bi moglo da bude nešto poput „da li ste za mir ili rat“ ili „da li se slažete sa kompromisnim rešenjem za Kosovo koje bi omogućilo mir i stabilnost u regionu“.

Tači: Biće uzajamnog priznanja

Hašim Tači, predsednik Kosova, juče je u razgovoru sa novinarima, nakon što je položio venac na grom istaknutog albanskog i jugoslovenskog intelektualca Adema Demaćija, insistirao da će Kosovo i Srbija na kraju dijaloga da imaju recipročno priznanje, prenosi portal KoSSev. Portal prenosi i navode prištinske štampe da se smatra da bi deo sporazuma moglo da bude jezero Gazivode, odnosno pronalaženje rešenja zasnovano na međunarodnim sporazumima za vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari