Vasiljević: Srpska strana nikada nije želela da zamrzne dijalog Beograda i Prištine 1Foto: Insajder

Reagujući na članak bivšeg urednika medijske kuće Sky News Tima Maršala, objavljenog u britanskom listu City A.M, savetnica za medije predsednika Vučića Suzana Vasiljević kaže da su pretpostavke o Srbiji u članku Tima Maršala i naš stav po pitanju Kosova netačni i da srpska strana nikada nije želela da zamrzne dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić nikada nije podržavao radikalne nacionaliste u Srbiji. Upravo suprotno. On se redovno i dosledno suočavao sa njima. I kao što je rekao tokom svog izlaganja u Narodnoj skupštini Srbije pre nekoliko dana, njegova uloga nije da ljudima kaže samo ono što oni žele da čuju, već da saopšti gorku istinu. ‘Vreme je da biramo između slatkih laži i gorke istine. Moj posao kao predsednika Republike, koji nije uvek prijatan, jeste da ljudima kažem istinu.’

Vredi poslušati raspravu u Narodnoj skupštini kako bi se jasnije razumela njegova pozicija:

‘Ovde se postavlja ključno pitanje: Šta ćemo učiniti u narednom periodu? Da li treba da budemo saglasni sa zamrznutim konfliktom ili da se potrudimo da pronađemo rešenje? Kažem vam, sve dok sam ja predsednik Republike u naredne tri godine, daću sve od sebe da, ukoliko takse budu ukinute, pokušam da nađem neku vrstu kompromisa, rešenje koje će uzeti u obzir ne samo interese našeg naroda, sigurnost naših ljudi, naših crkava i manastira, već i interese Srbije. Težim ka nekom kompromisnom rešenju.’

Ovaj problem predugo traje i veoma je težak, ali Srbija ne može da dozvoli da se on nastavi. Ne možemo još jednoj generaciji da ostavimo podele i konflikte.

Beograd je učestvovao u svakom dijalogu, u svim pregovorima. Beograd je ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma. Nije uvek bilo ni lako ni prijatno, ali to je naša dužnost, navodi se u saopštenju.

Međutim, ne vidimo da druga strana pokazuje istu takvu odlučnost.

Beograd nije uzvratio kontramerama kao odgovor na uvođenje taksi, koje je Priština nametnula od novembra, čineći osnovne životne potrepštine, kao što su hrana i lekovi, skupljim za one koji žive na Kosovu i Metohiji, što Srbiju već košta preko 300 miliona evra. Mi jednostavno tražimo da ove takse budu ukinute, tako da svi možemo da se vratimo za pregovarački sto.

Kao jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma, Srbija je garant suvereniteta Bosne i Hercegovine, a predsednik Vučić je u više navrata jasno stavio do znanja da Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Pogrešno predstavljanje Srbije na ovaj način je veoma loše i mi ne možemo da dozvolimo da ljudi pogrešno shvate duboku predanost predsednika da normalizuje odnose i obezbedi trajni mir u regionu“, zaključuje savetnica za medije predsednika Vučića Suzana Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari