Veber: Ulaskom u dijalog priznata nezavisnost 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Ulaskom u dijalog sa Prištinom, Beograd je na neki način priznao nezavisnost Kosova, ocenio je analitičar i viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber, prenosi večeras Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku (RTK).

„Nemojmo se lagati. Mada u Briselskom sporazumu nije stajao pojam ‘Republika Kosovo’, tu je potpisano da će se integrisati sudstvo, policija i opštinske institucije na severu u kosovski pravni institucionalni okvir. A koji je to okvir? to je okvir Republike Kosovo. Prema tome, tu se ne trebamo lagati“, rekao je Veber, gostujući u emisji „Slobodno srpski“.

On je podsetio kako „ima puno zanimljivih pregovaračkih okvira Evropske unije sa Srbijom za pretpristupne okvire koji nisu bili razlog da Vlada Srbije odustane od evropskih integracija“.

„Naravno. Ima jedan član koji de fakto kaže – mada diplomatskim jezikom malo uokvireno – da u pregovorima kroz prva 34 poglavlja, praktično, teritorija Kosova ispada iz institucija država Srbije. To tamo stoji. To Vlada Srbije nikad nije obznanila svojim građanima, to krije još od 2015. godine“, rekao je Veber.

Po njegovim rečima, to je, „možda, još više od Briselskog sporazuma pokazalo da za Vladu Srbije od 2013. godine, od kada je ušla u dijalog, Kosovo uopšte nije deo Srbije“.

Veber je, gostujući u emisji „Slobodno srpski“, naglasio da će, u vezi sa nastavkom Briselskog dijaloga, biti potrebno neko vreme da bi se razgovori vratili na nivo sa kog se krenulo 2013. godine.

„Ideja o podeli ili razmeni teritorija počela je da udara u zid, što je dobro za ljude na Kosovu i Srbiji. Verovatno će biti potrebno još malo vremena da sve tri strane, koje su uključene u pregovore, shvate da taj pravac ne vodi nikuda. Potrebno je jedno ozbiljno pripremno resetovanje za pregovore koje će vratiti razgovore u dijalog oko konačnog sporazuma, u onaj prvobitni okvir iz kojeg se krenulo 2013. godine“, sugeriše Veber.

On ukazuje na to da bi „ozbiljnim dogovorom, kojim bi se rešio statusni konflikt, došlo do uspostavljanja normalne saradne između Srbije i Kosova, na osnovu čega bi se stvorio institucionalni mehanizam i garancije za normalan i dobar život i kraj emigracije srpske zajednice na Kosovu“.

„Tako bi se spustile tenzije između albanske i srpske zajednice na Kosovu i otpočela faza za proces dugotrajne i održive demokratizacije“, kaže Veber.

Sa druge strane, podseća ovaj analiotičar, ne treba zaboraviti da „postoji i vremenski pritisak“.

„Dijalog je deo pregovoračkog okvira Srbije sa Evropskom unijom i ima to poglavlje 35 koje kaže da ako tu nema napretka, kao što je isti slučaj sa dva poglavlja o vladavini prava, onda se može ili mora čak zamrznuti čitav pregovarački proces“, objasnio je u emisiji „Slobodno srpski“ Radio-televizije Kosova analitičar i viši saradnik berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari