Večeras prvi niški protest "1 od 5 miliona" 1Foto: ZM

Na trgu Kralja Milana u centru Niša večeras će biti održan prvi građanski protest „1 od 5 miliona“protiv politike aktuelne vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Protest, koji organizuje Pokret mladih “Niš bez straha”, počinje u 18 časova i deo je protesta koji su započeli u Beogradu 8. decembra prošle godine, nakon protesnog okupljanja u Kruševcu, gde je brutalno napadnut i povređen jedan od lidera opozicije Borko Stefanović.

Organizator večerašnjeg protesta Miljan Marjanović je naglasio da će demonstranti istaći i lokalne zahteve koji su vezani isključivo za Niš, među kojima su ostavke gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović. Oni će tražiti povratak Aerodroma “Konstantin Veliki”, koji je od avgusta ove godine u vlasništvu države, u svojinu grada Niša, te adekvatno obeležavanje svih pružnih prelaza, kako se ne bi ponovilo da u samo jednoj saobraćajnoj nesreći, kod Donjeg Međurova pored Niša, na pružnom prelazu koji nije imao rampu, nedavno pogine sedmoro ljudi. Zahtevaće i rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu u kojoj je u poslednjih godinu i po dana izgorelo najmanje 20.tak vozila.

Nakon što je Saša Živić, pedijatar, profesor Medicinskog fakulteta i član Nove stranke, 5. januara ove godine lično organizovao građanski protest u Nišu, koji je predstavljao prvo okupljanje takve vrste od početka beogradskih protesta „1 od 5 miliona“, Pokret mladih „Niš bez straha“ je istakao još jedan zahtev- zabranu bavljenja politikom svima koji su u poslednjih trideset godina „usrećili Niš i Nišlije“. Marjanović je, ipak, kazao da ovaj Pokret, kako je rekao, „nije protiv opozicije“, ali da se „protivi miniranju autentičnog izažavanja volje građana“. Živić je negirao da je „njegov“ protest predstavljao „miniranje“ i pozvao građane da prisustvuju protestu u organizaciji Pokreta mladih „Niš bez straha“.

Večerašnji protest su do sada javno podržali niški Savez za Srbiju, Pokret Dosta je bilo, Pokret slobodnih građana i Koalicija za Niš. Podršku su uputili i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, koji su zahtevali i obezbeđivanje svih prava radnika u oblasti rada i sindikalnog organizovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari