Veselinović: Faza buke je prošla, vreme za novu borbu 1Foto: Medija centar Beograd

Faza buke došla je do kraja, pokazala nam je da nas ima, da se glas nezadovoljstva širi i sada je vreme za novu borbu, novi ciklus oslobađanja naših gradova.

Ovako je u intervjuu za Danas aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović prokomentarisao činjenicu da je buka kojom su građani iz svojih stanova iskazivali nezadovoljstvo proteklih nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja utihnula, najavljujući nastavak aktivnosti pokreta – proteste, tužbe, mobilizaciju građana i izgradnju Građanskog fronta kao alternative vlasti.

Odgovarajući na pitanja građana sa Fejsbuk stranice Danasa naveo je da NDMBGD još uvek preispituje odluku o izlasku na izbore, a o tome, kako je kazao, zasedaće skupština članstva.

„Od početka naš stav je da li se izlazi ili se izbori bojkotuju da to mora da bude zajednička odluka svih političkih aktera jer je pitanje izbora i izbornog procesa od suštinske važnosti za demokratičnost jednog društva. S druge strane, jasno je da sada nema izbornih uslova i da je situacija veoma teška“, istakao je Veselinović.

Na pitanje o eventualnim koalicijama u čijem sastavu bi ovaj pokret mogao izaći na izbore Veselinović je odgovorio da je „preuranjeno govoriti o koalicijama“ budući da ni odluka o izlasku nije donesena, ali, imajući u vidu tešku situaciju na terenu i u medijima, nužan je zajednički opozicioni odgovor. Fragmentacija političke scene, s druge strane, za njega je odraz sujeta i “antagonizma malih razlika”.

„Mi svakako vidimo partnere, saveznike i drugove u velikom broju građanskih pokreta, javnih intelektualaca i radnika. Na udruživanju radimo stalno, praveći taktičke i operativne mreže na lokalu, i razgovarajući sa širokim brojem aktera. Mislim da će do daljeg ukrupnjavanja na progresivnoj političkoj i levoj sceni doći veoma brzo i tome se radujem“, poručio je naš sagovornik.

Upitan da prokomentariše ideju lidera Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića o učešću na izborima pod nazivom „Lista za bojkot“, Veselinović je istakao da mu ovo ne izgleda kao dobar put.

„Čini mi se da je to ipak neki način da se donese još više pometnje i zabune među građane, i da se na naizgled lakši način obezbedi prisustvo u Skupštini kao svojevrsnoj pozornici“, rekao je on.

Komentarišući incidente u Skupštini tokom proteklih nekoliko dana, istakao je da je to neprihvatljivo i da nikako neće doprineti smanjivanju napetosti niti polarizacije među građanima.

„Nažalost, u ovome prednjače Srpska napredna stranka i njihovi sateliti, oni koji bi morali da zbog svoje pozicije moći prvi primerom pokažu i daju dostojanstvo toj instituciji. Kako svaka akcija ima i reakciju, tako i vidimo odgovor nekih opozicionih poslanika, koji spiralu nasilja samo produbljuju“, naveo je Veselinović.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1421414998043862/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari