Vida Ognjenović: Cilj nam je smirivanje situacije u DS 1Foto: Beta/Milan Obradović

„Očekujem da će nakon sprovedenih izbora u Demokratskoj stranci prestati trvenja koja traju duže vreme. Da nam cilj nije bio smirivanje situacije i ozbiljno političko delovanje Demokratske stranke u budućnosti ne bismo se time bavili. To ne očekujem samo ja, već svi koji smo učestvovali na ovim izborima“.

To kaže za Danas Vida Ognjenović, predsednica organizacionog odbora za sprovođenje izbora u Demokratskoj stranci. Ognjenović, koja je i jedna od osnivača DS, tako odgovara na naše pitanja da li je stavljena tačka na nova cepanja u ovoj partiji.

* Može li se desiti da legalnost izbora u DS dokazujete na sudu s obzirom da druga strana ne priznaje rezultate izbora?

– Ne znam, sve je moguće. Imamo mi pravni tim. Zoran Lutovac čak tvrdi da ce biti izbačeni svi iz DS koji su učestvovali u izborima. I to je za ljude koji se bave politikom. Nema razloga da budem izbačena iz DS, ali njihova je vlast. Mogu da rade šta hoće.

* Glavne zamerke suprotstavljene strane je da su provladini mediji stali na vašu stranu i da iz toga proizilazi da iza DS u kojoj ste Vi stoji sam Vučić.

– To je smešna optužba i potpuno isprazna. Jedino što se stalno upotrebljava, jer deluje kao ubitačna. Zašto bismo mi izlazili iz Demokratske stranke da sarađujemo sa Vučićem, zar ne bismo mogli da nađemo bolji način, nego da prolazimo kroz ovog toplog zeca.

* Pomalo se čini da je DS sama sebi protivnik, a da to nije SNS, Vučić i aktuelni režim.

– Može se tako reći, ali ne ova Demokratska stranka koju mi  branimo. Mi tvrdimo da je protivnik svako ko ne poštuje demokratske principe društva i svaka vlast koja je vlast jednog čoveka. To su protivnici DS.

* Vas je Dragana Rakić tokom izbora prozivala da dobijate novac od države za vaše projekte.

– Nije za moje projekte, već za projekte pozorišne, festivalske i tako dalje. To je smešna prozivka. Da li bi po njoj trebalo da ukinemo sve festivale i da idemo u totalnu ilegalu. Taj novac ne dobijam ja, nego festivali, ali zašto bi moje zasluge bile male. No, Dragana smatra da ja ne zaslužujem to.

Uostalom taj njen upad na izborno mesto je bilo najobičnije siledžijstvo, treniranje strogoće. Na sve te optužbe ja sam oćutala, jer ne mislim da je politika najobičnije pijačno nadgornjavanje i da je to način rasprave.

* Kada će biti zaokruženi izbori u Demokratskoj stranci, odnosno kada će biti potvrđen izbor predsednika, potpredsednika i izabrani svi ostali organi?

– Na nastavi sam, pa nemam vremena time da se bavim, ali  skupština se ubrzano priprema i verujem da će ona biti ovih dana.

* Ostajete li pri tome da prihvatate kandidaturu za predsednika Političkog saveta DS?

– Imaćemo mi druge kandidate, čak dva. Ali još nije odlučeno ko će biti izabran. Ja nikada nisam ni prihvatila taj posao. Pitali su me u stranci da li bih to prihvatila, a ja sam im odgovorila. Videćemo još, dogovaraćemo se, ali sam upozorila da nisam političar da se time bavim.

* Lutovac je zatražio pomoć evropske levice u rešavanju spora u DS. Očekujete li njihovo mešanje u vaš izborni proces?

– Što bi evropska levica bila protiv nas? Mi nemamo nijedan princip izvan evropske levice. Ali ne očekujem ni da će biti problema prilikom registracije, odnosno upisa novog predsednika Demokratske stranke Branislava Lečića.

Prvi sastanak Lečićevog rukovodstva

Članovi Organizacionog odbora izbora u Demokratskoj stranci trebalo je juče u ranim večernjim satima da održe sastanak, prvi od kako je u subotu organizovano „neposredno“ glasanje za novo rukovodstvo, rečeno je tokom prepodneva nezvanično našem listu. Izvori Danasa naveli su da je bilo predviđeno da na tom sastanku Branislav Lečić i njegov tim odluče o datumu održavanja skupštine na kojoj će biti verifikovani rezultati unutarstranačkih izbora, koje ne priznaje ranije izabrani predsednik DS Zoran Lutovac, a po kojima je Lečić izabran za novog lidera demokrata.

Kako saznajemo, očekivalo se da na sinoćnjem sastanku bude doneta i zvanična odluka da se na skupštinu DS pozovu „mnogi“ gosti iz drugih opozicionih partija, uključujući bivšeg lidera demokrata i aktuelnog predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića. Tadić je bio gost na sednici dela Glavnog odbora DS, okupljenog oko Lečića i Vide Ognjenović, krajem juna, u beogradskom Domu omladine.  M. Stojanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari