Vidovdanska svečanost u Kruševcu ličiće na predizborne skupove SNS 1Foto: Stanislav Milojković (Arhiva)

Predstojeće obeležavanje  Vidovdana u nekadašnjoj prestonici kneza Lazara, poginulog u Kosovskoj bici, umnogome će podsećati na predizborna okupljanja Srpske napredne stranke, što uključuje  slavljenje “lika i dela” lidera naprednjaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučić, konstatuju za portal Danasa predstavnici opozicije.

Naši sagovornici tako komentarišu svečanost koja se održava 28. juna u Kruševcu, uz najavljeno prisustvo predsednika države i članova Vlade Srbije.

Govoreći o navedenoj manifestaciji, Srđan Milivojević, Kruševljanin i član Demokratske stranke, navodi: ”Vidovdan je veliki dan za sve građane Srbije a posebno za Kruševljane”.

„Predsednik Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, dolazi u Kruševac, pošto ne ide na Gazimestan, koji je 1999. menjao za stan od dva ara. Pred Spomenikom kosovskim junacima, imaće priliku da se podseti šta reč Kosovo i šta reč sloboda znače u srpskom jeziku i našoj svesti i kolika je njihova cena. Tužno je da je ta dva sveta pojma u našem jeziku Aleksandar Vučić sveo na pojmove koji imaju cenu izraženu u numerickim parametrima a ne u onim odrednicama koje su postavili Sveti knez Lazar, Miloš Obilić, major Dragutin Gavrilović, koji je prvi počasni građanin Kruševca postao baš na Vidovdan i heroji 12. pešadijskog puka Car Lazar, koji su probili Solunski front kojima je ovaj proslavljeni heroj tom prilikom komandovao“, poručuje naš sagovornik.

Milivojević ističe da svim gostima Kruševca “želim prijatan boravak u Lazarevom prestonom gradu koji proslavlja 650. rođendan u čvrstoj veri da će Krusevac sledeći rođendan dočekati u slobodi”.

Upitan kakva je atsmofera u tom gradu vladavala ovih dana, Srđan Milivojević kaže: “Kruševljani s nestrpljenjem dočekuju Vidovdan i završetak velikih radova na gradskom trgu kako bi se smanjio saobraćajni kolaps u gradu”.

„Na kraju, s obzirom na brojne goste i zvanice iz vrha vlasti, očekujem da se u Kruševcu obnovi tradicionalna nagrada udruženja “Dobra narav”, za najvećeg lažova i paralažova, koja se tradicionalno dodeljivala u gradu koji je svoj duh sačuvao i u težim vremenima od ovih“, zaključuje sagovornik Danasa.

Prema mišljenju Konstantina Samofalova, generalnog sekretara Socijaldemokratske stranke, Vučić i SNS “moraju da održe privid svoje tvrde nacionalne politike, budući da u realnom životu ta politika puca po šavovima”.

„Od dolaska SNS na vlast 2012.i potpisivanja Briselskog sporazuma, Srbija je na Kosovu nikad manje u njenoj istoriji, pa tako čak nije formirana ni Zajednica srpskih opština, kao jedna od poslednjih garancija za normalan život Srba na KiM. Zato im je sada neophodno posezanje za mitovima, za knezom Lazarom, prestonim Kruševcem, Kosovskim bojem i Vidovdanom, kako bi zamaskirali srpsku realnost na Kosovu. Od onih koji su se u crkvi zaklinjali na vernost Šešelju, pa ga još na sve to i izdali, ništa drugo od pseudoreligijskih igrokaza se i ne može očekivati“, konstatuje Samofalov.

Povodom posete državnih zvaničnika Kruševcu, Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, navodi da će “nakon višegodišnje fasciniranosti Titom, sada  pokušati da se brendiraju kao autentični naslednici kneza Lazara”.

„Nemam ništa protiv obeležavanja značajnih datuma, ali imam razloga da verujem da će se taj skup pretvoriti u predizborni miting vladajuće stranke“, napominje Grbović.

U sličnom tonu, Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, konstatuje: ”Nelegalnu Vladu ne priznajemo i njihovo putovanje tretiramo kao svaku eksurziju, bilo koje družine.

„Računam da im je Aleksandar Vučić vodič „kroz mutne predele“ i da će se tamo dogovarati kako da podele plen u svojim feudima. Siguran sam da se ne voze autobusima bez klime, u poluraspadnutom stanju, kako se vozi većina građana Srbije već sa rotacijama, što baš ne ide u „ikonografiju“ ekskurzija. Dakle, za sve što rade, u Beogradu ili Kruševcu rade nelegalno jer su izabrani na nedemokratskim izborima i moraće da za to odgovaraju“, ističe Veselinović.

Program proslave

Kako je najavljeno na portalu gradske uprave Kruševca, u ponedeljak će u tom gradu između ostalog biti održane sednica Vlade i liturgija.

Predviđeno je i svečano otvaranje trga i svečano otkrivanje Spomenika knezu Lazaru. Očekuje se, takođe, dolazak patrijarha Porfirija kao i obraćanje predsednika Vučića građanima.

Premijerka Ana Brnabić dobiće tog dana najveće priznanje Kruševca – Vidovdansku nagradu.

U obrazloženju predloga, navodi se da je “Ana Brnabić  od 2016. godine, prvo kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave,a zatim i kao premijerka “inicirala i koordinirala realizaciju brojnih aktivnosti Vlade, koje su za rezultat imale stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijena i olakšale rad privrede na teritoriji cele Republike, a time i privrednika Kruševca”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari