Virus smanjio nadgledanje izbora 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Glasanje 21. juna u verovatno najproblematičnijim uslovima u poslednjih dvadesetak godina pratiće veoma malobrojne misije stranih posmatrača čiji će izveštaji biti osnova za institucije EU za procenu ispravnosti i demokratičnosti izbornog procesa u Srbiji.

Izjašnjavanje građana pratiće ograničena posmatračka misija ODIHR-a, misija ENEMO (Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora), i domaći posmatrači iz vladine Agencija za borbu protiv korupcije i nevladinih organizacija CRTA i CESID.

Evropski parlament, čiji su predstavnici mesecima o izbornim uslovima razgovarali sa činiocima vlasti i opozicije, neće poslati misiju u Srbiju, a Evropska komisija će se u oceni izbornog procesa osloniti se na izveštaje OEBS-a odnosno ODIHR-a.

Razlog zbog kojeg EP nije poslao svoju misiju, a OEBS organičenu je situacija u kojoj je u Srbiji još uvek aktivna epidemija virusa, uprkos kojoj vlast od organizovanja izjašnjavanja građana ne odustaje.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR, koju je Srbija 20. maja pozvala da pošalje misiju, 8. juna je oformila specijalnu osmočlanu delegaciju za procenu izbora u Srbiji.

Ona će se fokusirati na posmatranje prioritetnih oblasti izbornog procesa koje su identifikovane u izveštaju ODIHR-a iz novembra 2019. o pripremi izbora u Srbiji za koje je utvrđeno da zaslužuju pažnju, saopšteno je na sajtu OEBS-a.

Kako se navodi, misija neće sprovoditi sistematsko i sveobuhvatno posmatranje glasanja i prebrojavanja glasova na dan izbora u skladu sa metodologijom ODIHR-a, ali da će posetiti ograničen broj glasačkih mesta na dan izbora.

Po prvi put u Srbiji Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora oformila je Međunarodnu misiju za posmatranje parlamentarnih izbora.

Kako je saopšteno, posmatračka misija ENEMO akreditovala je šest međunarodnih eksperata, koji su članovi glavnog tima.

ENEMO je saopštio da će njihovi eksperti uspostaviti kontakte sa svim relevantnim subjektima u izbornom procesu (izbornom administracijom, političkim partijama, medijima, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijima i drugim relevantnim akterima), kako bi dobili sveobuhvatniju sliku izbornog procesa.

Ni ENEMO kao ni ODIHR neće spovoditi sistematsko nadgledanje već će obići nekoliko biračkih mesta.

Kada je reč o domaćim posmatračima, CESID ima dugoročne posmatrače u Republičkoj izbornoj komisiji, prati i rad Agencije za borbu protiv korupcije, Ministarstva za državnu upravu, Regulatornog tela za elektronske medije i prati njihov rad od raspisivanja izbora i tokom izbornog dana s posebnim akcentom na to da li je ispunjeno što je obećano i dogovoreno u okviru međustranačkog dijaloga koji se odvijao od prošlog leta do pred izbijanje pandemije virusa.

Minimum 400 posmatrača CESID-a biće raspoređeno na reprezentativnom uzorku biračkih mesta u celoj Srbiji i oni će tokom celog izbornog dana pratiti sve nepravilnosti na biračkim mestima, kao i procenu izlaznosti i utvrđivanje rezultata.

Dešavanja u izbornim štabovima i kandidatima na izborima u celoj Srbiji do izbornog dana prati 120 dugoročnih posmatrača nevladine organizacije CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost). CRTA je nedavno saopštila da je obučeno više od 1.700 posmatrača koji će na izborni dan biti raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta.

Posmatrači će biti na biračkim mestima od trenutka pripreme biračkog mesta za otvaranje pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima tokom izbornog dana.

Po prvi put CRTA će pratiti i glasanje van biračkih mesta, ali i rad RIK.

Izbornu kampanju u Srbiji sa ciljem nadgledanja promotivnih predizbornih aktivnosti političkih subjekata nadgleda i 120 posmatrača koje je ovlastila Agencija za borbu protiv korupcije.

„Posmatrači su ovlašćeni da u ime Agencije kao terenski posmatrači do dana izbora, ili kao koordinatori do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nesmetano prikupljaju informacije i podatke u vezi sa aktivnostima političkih subjekata putem audio i video zapisa, fotografija u elektronskom formatu i prikupljenih primeraka izbornog materijala“, navedeno je u saopštenju Agencije.

RIK je do 5. juna izdala 15 ovlašćenja domaćim posmatračima za praćenje rada RIK-a, 186 za praćenje rada biračkih odbora i jedno za praćenje rada radnih tela.

Osim CESID i CRTA, ovlašćenja su dobili Građani na straži, CPI (Centar za praćenje izbora i izbornih procedura), OFID (Organizacija za fer izbore i demokratiju), JUKOM (Komitet pravnika za ljudska prava).

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je za agenciju Tanjug da je za ove izbore prijavljeno 50 odsto više posmatrača u odnosu na prethodne – biće 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Kako je bilo 2018.

U novembru 2017. uoči izbora u glavnom gradu 2018. opozicioni lideri Saša Janović i Vuk Jeremić tražili su prisustvo pune posmatračke misije OEBS i to su smatrali neophodnim preduslovom za regularnost beogradskih izbora. Iz OEBS je tada poručeno da će razmotriti slanje misije samo ukoliko dobiju zvaničan poziv državnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari