Zgrada Vlade Kosova Foto: Arhiva KiM

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je dokument sačinjen nakon više sastanaka sa predsednikom Kosova, Skupštine, te političkim predstavnicima i civilnim društvom i da platforma ima za cilj da finalizuje završnu fazu dijaloga.

„Vreme je da Vlada predloži Skupštini platformu za dijalog i usvoji ih kao rezoluciju. Platforma ima nekoliko tačaka koje mogu biti predmet rezolucije. To osigurava siguran proces da se krene naprijed „, kazao je Haradinaj, piše RTK.

Zamenik premijera Enver Hodža je rekao da su tri glavna cilja platforme recipročno priznanje Kosova i Srbije, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama te unapređenje evroatlantskih odnosa.

Platforma za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije ovlašćuje predsednika Kosova Hašima Tačija da, zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o postizanju međunarodno obavezujućeg pravnog sporazuma Kosova i Srbije.

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvida.

U dokumentu stoji da Skupština insistira da se dijalog treba okončati međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpuna normalizacija odnosa, uz poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku Sjedinjenih Država u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u Ujedinjenim nacijama i svim ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put.

Od predsednika Kosova se traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije.

Navodi se da je Skupština vrhovni autoritet koji će ratifikovati sporazum postignut u dijalogu sa Srbijom.

Kao potpisnik u Platformi je predviđen predsednik Skupštine Kadri Veselji, iako je predlagač Vlada Kosova.