Tomislav Nikolić, predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije, juče je na uvid javnosti dostavio podatke o visini primanja direktora, zamenika direktora i predsednika upravnih odbora u javnim preduzećima za 2007. Radi se o podacima koji su Danasu još ranije dostavljeni iz ovog odbora.

Administrativni odbor je podatke dobio nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, međutim, velika javna preduzeća kao što su NIS Petrol, Narodna banka i Građevinska direkcija nisu dostavile podatke, a Vlada nije obezbedila izvršenje rešenja poverenika iako je to bila njena zakonska obaveza.

Prema podacima Administrativnog odbora najviša primanja u 2007. imali su direktori Aerodroma „Nikola Tesla“, 382.210 dinara, Jat ervejza 348.846 dinara, dok je predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja imao čak 467.000 dinara. Platu od oko 300.000 dinara imaju direktori Elektroprivrede Srbije, Elektromreža Srbije, Srbija Gasa, Transnafte, Agencije za privatizaciju i Agencije za osiguranje depozita. Visina zarade direktora Javnog servisa je 255.000 dinara. Plate zamenika direktora ovih preduzeća variraju od oko 120.000 do 224.000 dinara, koliko ima zamenik direktora NIS-a.

 

„Moja plata je bezobrazno visoka“

„Moja plata je bezobrazno visoka, s obzirom na ono što dobijaju drugi zaposleni u Srbiji, ali ona je bazirana na koeficijentu koji sam zatekao kada sam došao u EMS decembra prošle godine“, rekao je Miloš Milanković, direktor Javnog preduzeća Elektromreža Srbije. Milankovićje dodao da plata koju prima prati broj radnih časova u mesecu i koeficijent dogovoren sa sindikatom, odnosno sa Vladom Srbije. „Ima sigurno razloga i prostora da se ta plata umanji i zaista jedva čekam da se donesu odgovarajuće odluke kako bi ona bila umanjena“, naglasio je direktor Elektromreža Srbije.

 

Aerodrom traži kontrolu

Upravni odbor Aerodroma „Nikola Tesla“ traži da, u skladu s odlukom Vlade za ispitivanje poslovanje javnih preduzeća, prva kontrola bude u toj firmi. Upravni odbor Aerodroma smatra da su poslovodstvu preduzeća isplaćene neprimereno visoke stimulacije i objašnjava da odluke o visini konkretnih isplata stimulacija donosi generalni direktor Aerodroma na predlog direktora delatnosti. U saopštenju je navedeno da Upravni odbor nije nadležan za utvrđivanje visine stimulacija zaposlenima i da je u nadležnosti tog tela samo usvajanje Pravilnika o radu, kojim su određeni kriterijumi za isplatu zarada i stimulacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari