Vlada protiv predloga Čomićeve, predsednica Skupštine kaže da to ne obavezuje poslanike 1Foto:Beta/ Slobodan Miljević

 Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić zahvalila je poslanicima što su danas stavili na dnevni red i razgovarali o njenom predlogu da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto žena, ali je saopštila i da je dobila mišljenje Vlade Srbije koja poslanicima preporučuje da te predloge ne prihvate.

Ona je istakla da zna da mišljenje izvršne vlasti ne obavezuje zakonodavnu, ali da se do sada nije desilo da poslanici glasaju protiv mišljenja vlade i dodala da je današnja sednica dokaz koliko je dijalog zdrav i važan.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković potvrdila je da mišljenje izvršne vlasti ne obavezuje zakonodavnu vlast, da je poslanike izabrao narod, a oni Vladu, tako da nisu u obavezi da je poslušaju.

Gojković je ponovila da su poslanici danas uradili važnu stvar, jer se prvi put objedinjeno raspravljelo o predlozima vlasti i opozicije, slušali su jedni druge i niko nikog nije vređao. Dodala je da su se mnogi poslanici zadržali na površini i nisu shvatili značaj ovakve sednice kao dobrog uvoda za rad sledećeg saziva skupštine.

Poslanici će o predlozima zakona o smanjenju cenzusa, kao i o zastupljenosti na listama, glasati u subotu.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić izjavila je danas da je cilj izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, koje je predložila, da nakon izbora na mestima gde se odlučuje bude 40 odsto žena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će većina u Skupštini Srbije prihvatiti predlog poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari