Vlada Srbije formirala Radnu grupu za unapređenje položaja Roma 1BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Članovi Vlade Srbije formirali su na današnjoj sednici Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti za unapređenje položaja Roma, kojom će predsedavati predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kako je saopšteno iz Vlade, zadatak te radne grupe biće međusobna saradnja i usmeravanje poslova organa državne uprave, podrška i praćenje sprovođenja utvrđenih mera i aktivnosti za unapređenje položaja te nacionalne manjine u Srbiji.

Dodaje se da će radna grupa sarađivati sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i predstavnicima romskih udruženja, a izveštaj o radu podnosiće jednom mesečno premijeru, dok će predsedniku Srbije podnositi na kvartalnom nivou.

Vlada je na sednici usvojila i Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju za vreme trajanja „Dečje nedelje” od 5. do 11. oktobra ove godine.

„Dečja nedelja” organizuje se svake godine početkom oktobra sa ciljem podrške porodicama sa decom i unapređenja društvene brige o deci.

„Podrška će biti obezbeđena tako što će se na svaku prodatu voznu kartu u međumesnom i međunarodnom prevozu, svaku poštansku pošiljku u unutrašnjem saobraćaju, prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop i drugu kulturnu manifestaciju i sportsku priredbu, kao i svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem, plaćati poseban iznos od 10 do 40 dinara. Očekuje se da će na ovaj način biti obezbeđen prihod od oko 10 miliona dinara”, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje da je Vlada obezbedila 50.000 litara evrodizela u cilju otklanjanja posledica poplava koje su zadesile opštinu Ivanjica u junu ove godine i prouzrokovale oštećenja putne infrastrukture i poljoprivrednog zemljišta.

Vrednost te bespovratne pomoći iznosi 7.145.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari