Vlada Srbije formirala radnu grupu za poboljšanje materijalnog i radno-pravnog statusa zaposlenih u kulturi: Bez predstavnika Beogradske filharmonije 1Foto: Beogradska filharmonija /promo

Na predlog odlazećeg ministra kulture Maje Gojković Vlada Srbije danas je donela “Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave”.

Ovu vest saopštilo je Ministarstvo kulture navodeći da je “zadatak Radne grupe da izvrši analizu postojećeg normativnog okvira, kojim se uređuju prava, položaj i plate zaposlenih u kulturi, kao i da sačini i podnese inicijativu za unapređenje materijalnog i radno pravnog položaja zaposlenih u kulturi nadležnim ministarstvima i Vladi”.

“Formiranje Radne grupe predstavlja realizaciju dogovora iz decembra 2023. a na osnovu tačke 3 Sporazuma o unapređenju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture. U Radnu grupu se imenuju predstavnici: Ministarstva kulture, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Generalnog sekretarijata Vlade, kao i Samostalnog sindikata kulture Srbije, Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija ‘Nezavisnost’“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture javljeno je i da su u Radnu grupu “na predlog Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine ušli i predstavnici Opere SNP iz Novog Sada”.

U Radnoj grupi nema predstavnika Beogradske filharmonije, koji su prvi javnim apelom 9. februara skrenuli pažnu na probleme nedopustivo malih plata i problematične uslove rada orkestra, iako je o njihovom učešću u radu novoosnovanog tela, prema Danasovim nezvaničnm saznanjima, bilo reči početkom nedelje na sastaku BGF sa odlazećom premijerkom Anom Brnabić. Ona se odvojeno sastala i sa upravom SNP, čiji su orkestar, Balet i Hor podržali apel BGF.

Posle tih sastanka, na kojima u izdatim saopštenjima nije pominjano prisustvo resorne ministarke Gojković, najavljeno je formiranje radne grupe.

U Radnoj grupi nema ni predstavnika orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, koji su takođe javno podržao kolege iz BGF, tražeći da se reše problemi i u ovoj pozorišnoj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari