Vladica Cvetković: Legitimitet vlasti daju intelektualci 1Vladica Cvetković - Foto: Medija centar

Ovaj režim je lako analizirati ali je to besmisleno jer vi mu vidite anatomiju svakog dana, kao što ga ne morate ni paradirati. Dovoljno je samo da slušate šta oni govore. Ali, problem je što legitimet takvoj vlasti danas daju intelektualci, smatra Vladica Cvetković profesor Rudarsko-geološkog fakulteta i dopisni član SANU.

-Ako građani očekuju pomoć intelektualaca u borbi sa problemima ovog društva, odmah da vam kažem, neće je dobiti od onih koji danas u intelektualnom i akademskom smislu vode ovu zemlju. Ne možete očekivati pomoć jer je polovini od njih dobro ovako, a druga polovina ne može da pomogne ni sama sebi. Problem je što proizvodimo poslušan kadar. Zato nema subverzivnosti. Jedina šansa je u tome da se prepozna onaj deo akademske zajednice koji je spreman za žrtvu –navodi Vladica Cvetković.

Srbija nije dovoljno subverzivno društvo a naročito je pasivna u odnosu na pritisak kojem je izložena od strane režima, ocenjuje aktuelnu društvenu situaciju uoči izbora profesor Vladica Cvetković.

-Bojkot ili ne, to neće rešiti situaciju. Opozicija u Srbiji nije nikada pokušala apsolutno ujedinjenje, stvaranje nepremostivog fronta, kako bi se institucije vratile građanima. Ne mogu da vam kažem ništa što uliva nadu osim da svi podnesu žrtvu, a ona žrtva koja se od građana traži je da čitju i dosadne tekstove koji govore o obrazovanju, o nauci i ostalim važnim i korisnim stvarima da bismo možda kroz 20 godina bili neko društvo u kome znanje penetrira sa onih najviših naučnih nivoa. Budite građanski neposlušni – stav je Cvetkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari