Vlasi: Kosovo možda izuzme BiH od taksi 1Foto: medijacentar.info

Kosovski političar i advokat Azem Vlasi izjavio je za Vijesti.ba da takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine nisu popularne, ali su mere iz nužde, dodajući da, prema njegovim saznanjima, Vlada Kosova razmatra mogućnost da se Federacija BiH izuzme.

Žao mi je zbog BiH, ali iz Sarajeva nismo čuli makar jedan javni zahtev da ova država prema Kosovu ima isti stav kao druge države nastale od bivše Jugoslavije, naveo je Vlasi.

Čak ni vizni režim sa Kosovom ne ukida, rekao je Vlasi i zaključio da se BiH ponaša „rigidnije nego Srbija jer smo sa njom makar režim slobode kretanja ljudi i roba uredili, a želi prodavati robe na Kosovu“.

Sa svim drugim državama nastalim od bivše Jugoslavije Kosovo ima normalne odnose. Znam da se za takve odluke u Sarajevu moraju pitati oni iz entiteta RS. Ali, ako političari iz bošnjačkog i hrvatskog korpusa misle da čutanjem u vezi Kosova mogu makar kupiti čutanje od onih iz RS koji glasno govore protiv BiH i negiraju je kao državu, vidi se da nisu u pravu. Džaba ćute u vezi sa Kosovom, rekao je Vlasi.

Koliko znam, Vlada Kosova nastoji pronaći rešenje kojim bi se Federacija BiH izuzela od ove mere od 100 odsto, ali to će u krajnjem slušaju zavisiti od vlasti u Sarajevu, naveo je Vlasi.

Komentarišući statove evropskog komesara Johanesa Hana, Vlasi je podsetuio da Srbija, BiH i Kosovo nisu članice EU i da je samo „mišljenje i prijateljska sugestija“.

Da su dužnosnici EU ranije sugerisali Srbiji da ne vodi svuda okolo antikosovsku kampanju i sabotira Kosovo u pristupu međunarodnim organizacijama, te da su i Srbiji sugerirali da poštuje pravila CEFTA prema Kosovu, kao što Kosovo poštuje prema Srbiji, ne bi do ovoga došlo, rekao je Vlasi, i dodao da BiH nema baš nikakvog interesa da pravi društvo Srbiji u antikosovskoj politici, osim što može da ima posledice.

On je naveo da sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom i drugim zemljama u okviru CEFTA Kosovo nema nikakvih problema.

Trgovinski odnosi su samo jedan segment odnosa između dve države, u ovom slučaju između Kosova i Srbije. Dok ne budu međusobno priznate ove dve zemlje, uvek će biti problema i to ne samo na planu trgovinske saradnje, ocenio je Vlasi.

Mi, kao i mnoge druge zemlje koje su priznale Kosovo, ne razumiju zašto Srbija ne priznaje Kosovo kada je ono faktički i formalno slobodno od nje od juna mjeseca 1999. godine. Ne znamo šta zapravo Srbija hoće od nas, zaključio je Vlasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari