Vlast manipuliše posetom Ursule fon der Lajen 1Foto: FoNet/Instagram Budućnost SrbijeAV

Poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji, u okviru obilaska država Zapadnog Balkana, poslužila je za smirivanje krize na Kosovu, ali je vlasti u Srbiji koriste i za „izvlačenje“ novca iz EU, „manipulaciju“ i „predizborni patriotizam“, ocenjuju sagovornici Danasa iz opozicije.

U svetlu krize na Kosovu, poseta predsednice EK, prema oceni Natana Albaharija, međunarodnog sekretra Pokreta slobodnih građana, bila je „neophodna“ i „dobrodošla“ kako bi se izbegla eskalacija sukoba, ali on ističe da je potrebno više direktnog uticaja na probleme u Srbiji, umesto promocije ekonomskih mera.

– Iz njenih izjava ponovo dolazimo do sličnog problema kao što smo imali i sa posetom Angele Merkel – ponovo nismo čuli dovoljno o vrednostima, problemima vladavine prava, korupcije, slobode medija i generalno lošeg stanja demokratije u Srbiji, već isključivo o ulaganjima. Očigledno je da EU i njene članice nisu još spremne da povećaju pritisak u tom domenu i nadaju se da će kroz veće investicije i ekonomsko približavanje i vezivanje, lakše ubediti države poput Srbije da zaista urade neophodne reforme u pomenutim segmentima, naveo je on.

Albahari nije optimista da će takav plan EU biti dobar za Srbiju dokle god u samoj Uniji postoje ljudi poput Viktora Orbana, Janeza Janše, koji po njegovoj oceni, vladaju na gotovo isti način kao i Aleksandar Vučić i „tretiraju EU kao bankomat“.

– Srbija u ovom trenutku, kada EU i njeni predstavnici dolaze i obasipaju zemlju novcem bez ikakvog uslovljavanja reformi, neće napraviti nikakav napredak u pravcu evropskih integracija. Ovo je još jedna propuštena prilika da se ojačaju evropske vrednosti i jasno stavi do znanja da uništavanje tih istih vrednosti ne može biti nagrađeno napretkom. Po mom mišljenju Evropska komisija bi trebala da se odnosi prema vlasti Aleksandra Vučića identično kao prema Viktoru Orbanu – bez poštovanja vrednosti, vladavine prava i sloboda medija, pristup fondovima EU će biti umanjen ili kompletno obustavljen – naglasio je on.

Komentarišući značaj ove posete regionu, Goran Bogdanović, predsednik IO Socijaldemokratske stranke i bivši ministar za Kosovo i Metohiju, podseća da je ona planirana i pre dešavanja na Kosovu, ali da je prisustvo Fon der Lajen imalo uticaja na postizanje sporazuma, kao i da će vlast u Beogradu pokušati da iskoristi ovu posetu.

– Svakako da ova poseta može da utiče na pregovarački proces, ali kao što je bio slučaj sa posetom Angele Merkel, i mnogih drugih zvaničnika, tim posetama se u Srbiji manipuliše kako bi se pokazala podrška zemalja EU Srbiji. To apsolutno ne stoji jer izveštaji EU, pa čak i izjave njihovih zvaničnika, obiluju kritikama na račun Srbije zbog izbornog procesa, vladavine prava i drugih važnih pitanja – naveo je Bogdanović.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže za naš list da pre svega misli da je Ursula fon der Lajen došla u naš region „više reda radi“, te da je svrha njene posete bila da se vidi teren za prijem migranata i osposobljenost Srbije.

– Da se razumemo, ja nisam anti-migrantski raspoložena, ali bih volela da priča o migrantima bude mnogo transparentnija nego što je sada. Ova situacija, kada imamo takozvanu krizu, gde se zvecka oružjem i od strane Prištine i od strane Beograda, kada se u stvari pumpa predizborni patriotizam, potpisivanje projekta „autputa mira“ sa Ursulom fon der Lajen može značiti ili totalnu šizofreniju, ili da je zaista ovo sve jedna predstava za javnost. Ona služi isključivo da se dobijaju predizborni poeni od patriotskog biračkog tela, te da je u stvari sve u redu, čak toliko u redu da se potpisuje i sporazum o izgradnji autoputa do Prištine – smatra Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari